24.4.13

Το Βερολίνο «τράβηξε το αφτί» του Μπαρόζο

Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της, με το Βερολίνο να παρεμβαίνει, αναγκάζοντας την Κομισιόν να ανασκευάσει τη θέση της.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει παράλληλα να αναληφθεί δράση άμεσα υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα.

Τήρηση ισορροπιών
Είναι προφανές ότι με τις χθεσινές διευκρινίσεις, η Επιτροπή επιχειρεί να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των υποστηρικτών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και κυρίως του Βερολίνου που επινόησε και την πολιτική λιτότητας και από την άλλη της Ευρωβουλής και των πολλών κυβερνήσεων που προσάπτουν στον κ. Μπαρόζο ότι κινείται στη λογική της καγκελαρίου Μέρκελ.
Οπως επεσήμανε, χθες, ο κ. Μπαγί, ορισμένες φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μπαρόζο δεν αποδόθηκαν σωστά και δίνουν την εντύπωση ότι η Κομισιόν άλλαξε θέση, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Ωστόσο, είπε (ο κ. Μπαρόζο) ότι πρέπει να εξηγήσουμε καλά στον κόσμο για να έχουμε την κοινωνική στήριξη, η οποία σήμερα δεν υπάρχει και να προωθήσουμε όλα τα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
«Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε ποτέ ότι η λιτότητα έφτασε στα όριά της, αυτό που είπε ήταν ότι φτάνουμε στα όρια της αποδοχής από τους πολίτες, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για ανάπτυξη», επεσήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί.
«Πρέπει να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που έχουν λάβει για την ανάπτυξη, πρέπει να κάνουμε πολλά για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους, είναι πολύ απλοϊκό να προσάπτουν στην Κομισιόν ότι μιλάει μόνο για λιτότητα», τόνισε. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι όλες οι χώρες θα κριθούν “α λα καρτ”, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Διαφορετικές συνταγές
Δεν θα προτείνουμε την ίδια “συνταγή” για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, μπορούμε να δώσουμε χρόνο σε ορισμένα κράτη-μέλη για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν θα προτείνουμε για όλους τα ίδια πράγματα, επειδή δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα», κατέληξε.
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να συγκρατήσει τη δυσαρέσκειά της όταν ερωτήθηκε εάν οι χώρες του Νότου μπορούν να αντέξουν περισσότερη λιτότητα, εμμένοντας στη «συνταγή» των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης, με αναπτυξιακό προσανατολισμό. «Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και τάχθηκε για μια ακόμη φορά κατά της ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας νέων χρεών.
Κατά τη διάρκεια κλειστού δείπνου που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» με την καγκελάριο και αναγνώστες, η κα Μέρκελ σημείωσε με απορία ότι «ακόμη και μετά τη μεγάλη αυτή κρίση, δεν κυριαρχεί παντού η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των χρεών», ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, υποστηρίζοντας πως «όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο, χωρίς να απαιτούμε οι χώρες να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη». Διευκρίνισε πάντως ότι η ρήτρα «μη διάσωσης» στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν ελάμβανε υπόψη το ενδεχόμενο το πρόβλημα μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, να οδηγήσει σε αστάθεια την Ευρωζώνη και ως σύνολο.
Ερωτηθείσα σχετικώς με τη διάσωση των τραπεζών, μετά και το παράδειγμα της Κύπρου, η καγκελάριος προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι «μια τράπεζα δεν μπορεί να κρατάει στην πραγματικότητα όμηρο μια ολόκληρη κοινωνία και μια οικονομία».

Διαιώνιση προβλημάτων
Την αντίθεσή του στις δηλώσεις Μπαρόζο εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν εγκαταλείψουμε την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιστρέψουμε στις παλιές πολιτικές συσσώρευσης χρέους, τότε θα διαιωνιστεί η ανεργία για πολλά χρόνια στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε από τις Βρυξέλλες. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «αναπτυξιακές πολιτικές και μέτρα εξυγίανσης αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος».
 http://www.naftemporiki.gr/finance/story/644330

No comments: