15.4.13

Σε κλοιο πιέσεων ο τραπεζικός δείκτης

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με εμφανείς τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και με αισθητή την παρουσία των αγοραστών στις κατασκευές.

Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν, με το Γενικό Δείκτη κατά 1,5% χαμηλότερα, στις 911 μονάδες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης στις 936,59 μονάδες.

Για τον FTSE Large Cap, που ισορροπεί στο χείλος των 300 μονάδων, το εύρος διακύμανσης κυμαίνεται από τις 298,78 έως τις 308 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχωρεί κατά 8% στις 120 μονάδες.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις, κυρίως στις τράπεζες, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται από σήμερα, και τυπικά, στην τελική της φάση.

Απόλυτα αναμενόμενη η προσπάθεια αρκετών διαχειριστών αλλά και μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών να κατοχυρώσουν θέσεις, να διασφαλίσουν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών.

Να θυμίσουμε πως τη σχετική διαδικασία ξεκινούν, και τυπικά, η Alpha Bank αύριο και δύο μέρες μετά η Πειραιώς.

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική υποχωρούν έως 6,98% (η ΕΤΕ), ενώ διαφοροποιούνταν μέχρι πριν από λίγο η Alpha Bank.

Σημειωτέον πως το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται μεταξύ 0,7-0,885 ευρώ. Ο όμιλος, όπως σημειώθηκε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ξεκινά άμεσα κύκλο παρουσιάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί από τις αρχές Μαΐου η Πειραιώς, η μετοχή της οποίας διορθώνει κατά 8% στο 0,188 ευρώ. Απώλειες 14% σημειώνονται για τη μετοχή της Εθνικής που υποχωρεί έως το 0,55 ευρώ.

Από το μέτωπο της Εθνικής κλειδί παραμένει η στάση των μελών της οικογένειας Λάτση και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τους πρώτους περιμένουμε πιο συγκεκριμένες κινήσεις για να διαμορφώσουμε σαφέστερη εικόνα. Όμως, όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως στην πλειονότητά τους είναι «στεγνά» μετά τα δύο PSI.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το ΙΚΑ, καθότι έχει τη μεγαλύτερη θέση (στο 8%-9%), η διοίκηση του οποίου μόλις την προηγούμενη Πέμπτη προχώρησε σε εσωτερικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό για 390 εκατ. ευρώ από δύο άλλα ταμεία για 15 ημέρες προκειμένου να πληρώσει συντάξεις και οφειλόμενα Απριλίου.

Από τα μη τραπεζικά χαρτιά, οι αγοραστές επιμένουν στην Ελλάκτωρ, με την τιμή της μετοχής να ενισχύεται έως τα 2,06 ευρώ. Αγοραστές σε ΟΤΕ που κινείται στα 5,58 ευρώ, στη Motor Oil έως τα 8,35 ευρώ, στη Βιοχάλκο έως τα 3,96 ευρώ.

Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις βασικούς δείκτες, ο FT Mid διατηρεί τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά του, καθώς ενισχύονται οι μετοχές των Fourlis, Intracom, ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΟΛΘ.

Κατά την εκτίμησή μας ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σηματωρός των άλλων τριών.

Στις διεθνείς αγορές οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, ο DAX στις 7.667 μονάδες (-1,05%), ο FTSE 100 στις 6.308 μονάδες (-1,20%). Μεγάλη «βουτιά» για το χρυσό που υποχωρεί χαμηλότερα προς τα 1.4515 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για τη «Μαύρη Δευτέρα» για το πολύτιμο μέταλλο με βουτιά 90 δολαρίων για τα συμβόλαια Ιουνίου στις ασιατικές αγορές.
\
http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/771117/ArticleMarketComment.aspx

No comments: