2.4.13

Πού βαδίζουν οι οικονομικές υπερδυνάμεις

Των Patrik Schowitz και Rebecca Hellerstein*

Οι ΗΠΑ παραμένουν η κυριότερη κινητήρια δύναμη για τη μακροοικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως. Σε όλα τα μέτωπα φαίνεται να επικρατεί επιτάχυνση και τα στοιχεία που προκύπτουν για την οικονομία είναι σταθερώς υγιή.
Οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας αυξανόμενη ζήτηση για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Τον Φεβρουάριο η ανεργία μειώθηκε απροσδόκητα κατά -0,2% και διαμορφώθηκε στο 7,7%, κυρίως χάρη στη δυναμική του κλάδου των υπηρεσιών, αν και θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν επίσης στον κατασκευαστικό και στον μεταποιητικό κλάδο. Το καταναλωτικό κλίμα επίσης διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα. Τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας τον Ιανουάριο ήταν επίσης εύρωστα, καθώς οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 15,6%, ενώ και οι υπό εξέλιξη πωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν σε καλά επίπεδα. Η μείωση της τιμής της βενζίνης τις τελευταίες εβδομάδες λογικά θα ενισχύσει περαιτέρω την κατανάλωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Θεωρητικά, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ανάκαμψη. Κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια θεαματική αύξηση των πιστώσεων στην Κίνα.
Τον Ιανουάριο τα νέα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1.070 δισ. ρενμινμπί, ενώ ο ευρύτερος δείκτης συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 2.540 δισ. ρενμινμπί, υποδεικνύοντας διόγκωση στο πιστωτικό περιβάλλον. Τον Φεβρουάριο υποχώρησαν και οι δύο δείκτες, υποδεικνύοντας ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου είχαν ίσως επηρεαστεί από την περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Για μια πιο σαφή εικόνα των τάσεων, θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία του Μαρτίου. Σύμφωνα με τη UBS, ωστόσο, οι νέες πιστώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά ως προς το ΑΕΠ και διαμορφώνονται σήμερα στο 42% επί του ΑΕΠ. Προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτουν ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, δεν είναι όμως σαφές εάν αυτό συνιστά ένδειξη διαρθρωτικών προβλημάτων στην οικονομία ή εάν πρόκειται απλώς για μια χρονική καθυστέρηση.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη που είχε αρχίσει να εμφανίζεται στην Ευρώπη αναχαιτίσθηκε κάπως τον Φεβρουάριο, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ για την Ευρωζώνη (στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών) να υποχωρεί στο 47,9 από το 48,6 του Ιανουαρίου. Και σε αυτό το μέτρο παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ χωρών. Στο ένα άκρο του φάσματος, οι δείκτες ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες βελτιώθηκαν πάλι για τη Γερμανία και διαμορφώθηκαν στο 50,3 και στο 54,7 αντιστοίχως, παραμένοντας σταθερά σε αναπτυξιακά επίπεδα. Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι δείκτες ΡΜΙ υποχώρησαν σημαντικά για την Ιταλία (στο 45,8 για τη μεταποίηση και στο 43,6 για τις υπηρεσίες), ενώ για τη Γαλλία κατέγραψαν οριακή άνοδο (στο 43,9 και στο 43,7 αντιστοίχως), με αποτέλεσμα δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης να εμφανίζουν στοιχεία ύφεσης. Τα υποτονικά στοιχεία ενδέχεται να οφείλονται εν μέρει στο ισχυρό κατά τους τελευταίους μήνες ευρώ που μπορεί να έπληξε την ανταγωνιστικότητα, οπότε η πρόσφατη αντιστροφή αυτής της τάσης ίσως λειτουργήσει ενισχυτικά κατά τους αμέσως επόμενους μήνες. Συνολικά, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι η Ευρωζώνη θα επανέλθει σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης από τα μέσα του έτους, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει σύντομα εμφανές στους πραγματικούς δείκτες της οικονομίας.

* Διαχειριστές παγκόσμιων χαρτοφυλακίων της JPMorgan
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/03/2013_515722

No comments: