16.4.13

Εναλλακτική για τη Γερμανία: Το ευρώ είναι νεκρό

 

Μεταξύ άλλων το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) τάσσεται υπέρ του περιορισμού της «εξουσίας» της ΕΕ πάνω στα κράτη-μέλη καθώς και των δημοψηφισμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Το ευρώ είναι νεκρό. Εμείς το κρατάμε στο χειρουργικό κρεβάτι και του δίνουμε φάρμακα. Στην πραγματικότητα είναι ήδη νεκρό και απλά οι πολιτικές ηγεσίες δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμα», ανέφερε ο Πολ Χάμπελ μέλος του AFD.

Το κόμμα δημιουργήθηκε κυρίως από οικονομολόγους και καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν ταχθεί κατά του ευρώ. Πριν ακόμα ιδρυθεί το AFD αριθμούσε 7.500 μέλη και στόχος είναι κατέβει με προοπτική εισόδου στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να αντιπαρατεθεί με τις πολιτικές της Μέρκελ.

«Θεωρούμε γελοίο το γεγονός πως η Καγκελάριος επιχειρεί να μετατρέψει τους Έλληνες, του Ιταλούς, τους Γάλλους σε Πρώσους. Ποτέ δεν θα το καταφέρει. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει και το μόνο που θα πετύχει θα είναι να σπείρει τη διχόνοια και να διαλύσει την ενότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο Κριστοφ Χάινμαν επίσης από το AFD.
 
Τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας κατηγορούν το AFD για λαϊκισμό. Αναλυτές αναφέρουν πως ενδέχεται το AFD να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, κυρίως αυτούς που δεν συμφωνούν με τη χορήγηση δανείων στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, στερώντας ένα κρίσιμο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα στελέχη των δύο κυβερνητικών εταίρων υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η παρουσία του AFD να δημιουργήσει πρόβλημα. Το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο (Κάτω Βουλή - Bundestag) είναι το 5% και τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού επικαλούνται τους δημοσκόπους οι οποίο υποστηρίζουν πως είναι σχεδόν απίθανο το νέο κόμμα να συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις φέρνουν το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πρώτο με σημαντικό προβάδισμα από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο σημειώνεται πως σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις 17% των Γερμανών δήλωσαν πως ενδεχομένως να ψήφιζαν ε΄να κόμμα που θα υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

tvxs.gr/node/125777

No comments: