25.4.13

Μέρκελ: Η Γερμανία θα χρειαζόταν ελαφρά αύξηση των επιτοκίων

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ, εν μέσω έντονων πιεσων για μείωση των επιτοκίων, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, επισημαίνοντας τις σημαντικές αποκλίσεις που παρατηρούνται εντός της Ευρωζώνης.
Σε μία σπάνια δημόσια τοποθέτηση της όσον αφορά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι εάν επρόκειτο μόνο για τη Γερμανία, μία μικρή αύξηση των επιτοκίων θα ήταν ενδεδειγμένη στην παρούσα φάση.
Οι έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των οικονομιών του ευρώ, όμως, δυσχεραίνουν τη θέση της κεντρικής τράπεζας, όπως επισήμανε.
«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία, θα έπρεπε όντως να αυξήσει ελαφρώς τα επιτόκια σε αυτή τη φάση, ωστόσο, για τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου.
Επιπλέον, η καγκελάριος τόνισε ότι η κυβέρνησή της απορρίπτει προς το παρόν τη θέσπιση ενός ενιαίου τυποποιημένου μηχανισμού εγγυοδοσίας των αποταμιεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, φοβάται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα καθιστούσε τους δικούς της φορολογούμενους υπόλογους σε σφάλματα και παραλείψεις τραπεζών σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες —όσοι δηλαδή διέθεταν αποταμιεύσεις ή τοποθετήσεις στην Κύπρο που υπερέβαιναν τις 100.000 ευρώ— αναγκάστηκαν να υποστούν ζημία στο πλαίσιο της πρόσφατης δανειακής συμφωνίας που συνήψε η τρόικα με την Κύπρο.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/645070

No comments: