14.4.13

Γερμανικό όχι στο «φάρμακο» των Αμερικανών

International Herald Tribune

Οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, να πείσει την Ευρώπη να αναθεωρήσει τη λιτότητα ως φάρμακο στα οικονομικά δεινά της, αντιμετωπίσθηκαν με ευγενική αλλά σταθερή άρνηση από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και τη Γερμανία. Η αντίδρασή τους υπογράμμισε το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τη μειωμένη επιρροή της Αμερικής στον παγκόσμιο διάλογο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Ο κ. Λιου επισήμανε διακριτικά πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής βοήθησε τις ΗΠΑ να ανακάμψουν ταχύτερα από την Ευρώπη. Ωστόσο, οι εντεινόμενες αντιδράσεις δεν φάνηκε να κλονίζουν την πεποίθηση των Ευρωπαίων πως ο καλύτερος δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει μείωση των ελλειμμάτων και κατευνασμό των δανειστών, έστω με τίμημα την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση της οικονομίας. «Κανείς στην Ευρώπη δεν βλέπει αντίφαση ανάμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Λιου.
Απορροφημένη από τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών για ραγδαίες περικοπές δαπανών, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι τα τελευταία χρόνια σε θέση να δώσει μαθήματα σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η περιοδεία του κ. Λιου σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι της προσέφερε την ευκαιρία να τονίσει ότι μια πιο επεκτατική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Τόνισε, έτσι, πως η εσπευσμένη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και η αναβολή των περικοπών δαπανών βοήθησαν να γνωρίσει η αμερικανική οικονομία 14 συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης και πτώση της ανεργίας.
Η Ευρώπη, αντιθέτως, εξακολουθεί να υποφέρει από αυξανόμενη ανεργία και ρυθμούς ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση αναιμικούς. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- συρρικνώθηκαν όλες στο τέλος του 2012. Στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που επέλεξε την ανωνυμία, τόνισε πως η Αμερική δεν επιχείρησε να νουθετήσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τονίσει την ανάγκη για ανάπτυξη στη Γηραιά Ηπειρο για το καλό τόσο της ίδιας όσο και του υπόλοιπου κόσμου. «Ο μοχλός της ανάπτυξης θα είναι η καταναλωτική ζήτηση» δήλωσε ο κ. Λιου. Ορισμένοι, όμως, από τους σημαντικότερους μοχλούς που επιστρατεύουν οι κυβερνήσεις για να τονώσουν τις οικονομίες τους σε μια ύφεση δεν υφίστανται στην Ευρώπη εξαιτίας πολιτικών εμποδίων αλλά και του μεγάλου χρέους ορισμένων χωρών. Οποιαδήποτε έκκληση για αύξηση δαπανών, χαλάρωση της λιτότητας ή της νομισματικής πολιτικής προσκρούει στην αντίσταση της Γερμανίας. Η άποψή της, την οποία συμμερίζονται Αυστρία και Φινλανδία, είναι πως η ΕΚΤ έχει ήδη καταφύγει σε πολλά μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Αλλαγή στους μισθούς Σύμφωνα, όμως, με το ίδιο πάντα στέλεχος, η τόνωση της ζήτησης δεν προϋποθέτει απαραιτήτως μέτρα που οδηγούν σε διεύρυνση του ελλείμματος. Μια αλλαγή στους μισθούς των εργαζομένων των ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση. Οπως τονίζει, όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών αναγνώρισαν την επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όμως, έδειξαν να αντικρούουν τις αμερικανικές συστάσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Η ανάκαμψη της Ευρώπης είναι καίριας σημασίας για την ανάκαμψη της Αμερικής, τόνισαν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που συνόδευαν τον κ. Λιου. Τα τελευταία τρία χρόνια τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προστατεύονται από τυχόν μετάδοση της κρίσης από την Ευρώπη. Η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η βελτίωση της αγοράς κατοικίας συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Γι’ αυτό και δεν κρίθηκε επείγουσα ανάγκη μια επίσκεψη στην Ευρώπη και η πρώτη περιοδεία του κ. Λιου ήταν στο Πεκίνο. Η Ευρώπη παραμένει, όμως, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Οι οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη εξακολουθούν να αποβαίνουν εις βάρος της ανάπτυξης στην Αμερική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/04/2013_517511

No comments: