9.4.13

Τζακ Λου: Η καταναλωτική ζήτηση είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης - Οξεία αντίδραση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 

Να λάβουν μέτρα για τόνωση των καταναλωτικών δαπανών ζήτησε από τα κράτη που έχουν αυτή τη δυνατότητα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, προκαλώντας τη αντίδραση του γερμανού ομολόγου του.
Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών».
«Οι πολιτικές που υποστηρίζουν την ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς», πρόσθεσε ο κ. Λου, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη.
Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν, ωστόσο, την αντίδραση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος αντέτεινε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να «μην δίνονται συμβουλές δημόσια» για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.
Ανάλογες συστάσεις -με ουσιαστικό αποδέκτη τη Γερμανία -έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατηγορείται από πολλούς ότι δεν κάνει αυτά που θα έπρεπε για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσω της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών.
Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια αντινομία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη» για το θέμα, είπε. «Ουδείς στην Ευρώπη βλέπει κάποια αντίφαση ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη».
Πριν από αυτή την σαφή ένδειξη διαφωνίας, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά, είχαν αφήσει να φανεί μια σχεδόν πλήρης αλληλοκατανόηση. «Ο κ. Σόιμπλε και οι ομάδες του εργάζονται πολύ σκληρά για να αντιδράσουν στις προκλήσεις στην Ευρώπη και για να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική», είπε ο Λου. «Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους, την ανάπτυξη και την (δημοσιονομική) πειθαρχία», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/637426

____________________________________________

η αντίδραση του γερμανού είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη όταν ο Γκάιτνερ είχε πάει Πολωνία ή αιφνιαδιαστικά στο νησί



No comments: