21.4.13

Fitch: Υποβάθμιση της Βρετανίας σε ΑΑ+ [η Γαλλία είναι παραπἀνω] χρέος >100%ΑΕΠ, έλλειμμα>6%ΑΕΠ

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας  από ΑΑΑ σε ΑΑ+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Η προοπτική πάντως είναι σταθερή.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά «μια πιο αδύναμη οικονομική και δημοσιονομική προοπτική».
Όπως σημειώνει η Fitch, το δημοσιονομικό περιθώριο για την απορρόφηση περαιτέρω οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σοκ δεν είναι πλέον συμβατό με την αξιολόγηση ΑΑΑ.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/642738

H Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Μ. Βρετανίας σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ". Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.

Η υποβάθμιση ακολουθεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης της αξιολόγησης της Μ. Βρετανίας που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου με την τοποθέτηση της χώρας σε RWN.

Σημειώνεται ότι τη Βρετανία έχει υποβαθμίσει ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου η Moody's, κατά μια βαθμίδα σε Aa1 από Aaa.

Σύμφωνα με την Fitch η υποβάθμιση αντανακλά κυρίως τις πιο αδύναμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές. Σημειώνει πως παρά την απώλεια του «ΑΑΑ» το εξαιρετικά ισχυρό οικονομικό προφίλ αντανακλάται στο «ΑΑ+» με το οποίο βαθμολογείται πλέον και το «σταθερό» outlook.

Ο οίκος εκτιμά ότι το συνολικό χρέος Γενικής Κυβέρνησης (GGGD) θα φτάσει σε κορυφή 101% του ΑΕΠ το 2015-2016 (αντιστοιχεί σε καθαρό χρέος (PSND) 86% του ΑΕΠ). Θα αρχίσει μόνο σταδιακά να υποχωρεί από το 2017-18. Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται μετά τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για χρέος GGGD που φτάνει ως το 97% του ΑΕΠ και σταδιακά να υποχωρεί από τη διετία 2016-17 και ενώ υπάρχει ένας μέσος όρος χρέους για τις χώρες «ΑΑΑ» της τάξης του 50%. 
 
Όπως υπενθυμίζει, ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι η αδυναμία να σταθεροποιηθεί το χρέος κάτω από το 100% και να μπει σε ένα σταθερό μονοπάτι μείωσης προς το 90% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει υποβάθμιση.

Όπως σημειώνει, παρά την ευελιξία που εξασφαλίζει το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει δικό της νόμισμα το οποίο έχει το status αποθεματικού νομίσματος αλλά και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ωρίμανσης του χρέους είναι μεγάλος, το δημοσιονομικό περιθώριο απορρόφησης επιπλέον δημοσιονομικών «σοκ» δεν αντιστοιχεί πλέον σε βαθμολογία «ΑΑΑ».
Τα μεγαλύτερα από τις προβλέψεις ελλείμματα και χρέη αντανακλούν, γράφει η Fitch, την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της απομόλχευσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη το 2013 και 2014 θα είναι 0,8% και 1,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα έναντι 1,5% και 2% της προηγούμενης πρόβλεψης. Θα απαιτηθεί να φτάσει το 2014 για να επιστρέψει η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας στα επίπεδα που ήταν το 2007.

Παρά τη μείωση του δανεισμού του δημόσιου τομέα (από την κορυφή που είχε φτάσει, στο 11,2% του ΑΕΠ το 2009-2010) το έλλειμμα παραμένει στο 7,4% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 6% το ΑΕΠ και τα 100 δισ. στερλίνες μέχρι το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει σημαντικά μέτρα μείωσης δαπανών (ή αύξησης φόρων) για να σταθεροποιήσει το χρέος και να το μειώσει μεσοπρόθεσμα.

To σταθερό outlook της Μ. Βρετανίας αντανακλά τους εξής παράγοντες:

*Με βάση το βασικό οικονομικό και δημοσιονομικό σενάριο της Fitch, το οποίο προβλέπει την διαρκή δέσμευση της κυβέρνησης στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ένα δυνητικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% με 2,25%, το χρέος της κυβέρνησης θα υποχωρήσει μετά το πρώτο μισό της δεκαετίας.

*Τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης του δημόσιου χρέους (15 έτη) – η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα με υψηλή αξιολόγηση – και τα χαμηλά επιτόκια.

*Η θέση της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος και η δυνατότητα και βούληση της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά δημόσιου χρέους της χώρας, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο μιας αυτοεκπληρούμενης δημοσιονομικής κρίσης χρηματοδότησης.

* Η σταδιακή βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα έχει μειώσει της επισφάλειες που μπορούν να προκύψουν.

Η αξιολόγηση της Μ. Βρετανίας με "AA+" υποστηρίζεται από μια ευέλικτη, διαφοροποιημένη και υψηλών εισοδημάτων οικονομία, καθώς και ένα υψηλό βαθμό πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής καθώς και η θέση της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος, δίνουν στην Μ. Βρετανία ένα υψηλό βαθμό ευελιξίας στην δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/772317/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: