3.4.13

Marc Faber: οι περισσότεροι ψηφίζουν για να ζουν, αντί να δουλεύουν για να ζουν

Όσα συνέβησαν στην Κύπρο πρόκειται να επαναληφθούν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Marc Faber. Οι πλούσιοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν ένα 20-30% των χρημάτων τους, και να είναι ευχαριστημένοι εάν δεν χάσουν και τη ζωή τους, λέει ο συντάκτης του πολυδιαβασμένου επενδυτικού newsletter Gloom, Boom & Doom Report.
Θα γίνει παντού στον κόσμο, στις δυτικές δημοκρατίες. Γιατί περισσότεροι ψηφίζουν για να ζουν, αντί να δουλεύουν για να ζουν”, λέει η Faber στο CNBC, εκτιμώντας ότι οι κυβερνήσεις σε όλο το δυτικό κόσμο θα οδηγηθούν, λόγω των πιέσεων από τους ψηφοφόρους τους, σε λύσεις υψηλής φορολόγησης ή ακόμα και κρατικοποίησης του πλούτου. Και αυτό γιατί η άνοδος των χρηματιστηρίων δεν ωφελεί τις μεσαίες τάξεις, οι οποίες βλέπουν τα πραγματικά εισοδήματά τους να μειώνονται.
Εάν κοιτάξετε τι συνέβη στην Κύπρο, είναι ότι βασικά, όσοι έχουν χρήματα θα χάσουν μέρος του πλούτου τους, είτε μέσω της απαλλοτρίωσης ή της υψηλότερης φορολόγησης”, σημειώνει ο Faber.
Το πρόβλημα είναι ότι το 92% του οικονομικού πλούτου βρίσκεται στα χέρια του 5% του πληθυσμού. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ιδιαίτερες θέσεις σε μετοχές και δεν ωφελείται από την άνοδο του χρηματιστηρίου. Αντίθετα, πλήττεται από το αυξανόμενο κόστος ζωής και όλοι γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά εισοδήματα του μέσου νοικοκυριού κινούνται πτωτικά τα τελευταία χρόνια”, τονίζει.
Την ίδια στιγμή, ο Faber κάνει λόγο για μια πιθανή κατάρρευση των αμερικανικών χρηματιστηρίων μετά το καλοκαίρι.

http://www.newmoney.gr/article/7754/marc-faber-sto-dromo-tis-kyproy-polles-dytikes-hores-oi-ploysioi-den-ehoyn-poythena-na

No comments: