15.4.13

Moody’s: Πάνω από 30% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το 30% έως το τέλος του 2013, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος μάλιστα υπογραμμίζει πως το ποσοστό αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω το 2014. Η Moody’s δε εκτιμά πως το εύρος των συνολικών προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των αναδιαρθρωμένων, θα είναι πιο κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον οίκο αυτό οφείλεται στη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει ως «credit negative» τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, η περιορισμένη ρευστότητα, η αύξηση της ανεργίας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι επιπρόσθετοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Όπως επισημαίνει η Moody's, οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς μέσα σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται.

Με βάση το «Credit Outlook» του οίκου αξιολόγησης, αν και τα στοιχεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2012 έδειχναν αύξηση 36,4% των ονομαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,6% του συνόλου του δανεισμού, ο οίκος θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των επισφαλών δανείων διότι εξαιρούν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια.

Να σημειωθεί, τέλος, πως έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριζε πως περίπου το 5% των συνολικών δανείων έχει ήδη αναδιαρθρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αναφέρεται πως μόνο για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια αντιστοιχούσαν σε ποσοστό υψηλότερο του 7% των μεικτών στεγαστικών δανείων.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=271740

_____________________________________

σύμφωνα με τη BlackRock,  τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών που αξιολογήθηκαν ήταν €223δισ
δηλαδή, με 40% είμαστε στα €89δισ

σύμφωνα με τη BlackRock, εκτιμήθηκε ζημιά από δάνεια €47δισ ενώ οι προβλέψεις τους από τις τράπεζες ήταν €25δισ


No comments: