11.4.13

Third Point: Στήνει fund για επενδύσεις σε Ελλάδα


Ένα νέο hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά ελληνικών assets σχεδιάζει το fund Third Point LLC του Daniel Loeb, αφού το στοίχημα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα διασώσουν την καταχρεωμένη χώρα από την οικονομική κατάρρευση βοήθησε στο να αυξηθούν τα κέρδη της επενδυτικής του εταιρείας πέρυσι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Third Point Hellenic Recovery Fund ανέφερε σε χθεσινή επιστολή του προς επενδυτές ότι θα επενδύσει «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εταιρικές εξελίξεις» (event-driven corporate situations). Το Third Point σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο από το 1,5% των assets των υφιστάμενων hedge funds του στο νέο fund, και θα αντλήσει επιπλέον χρήματα από θεσμικούς επενδυτές, σημειώνεται στην επιστολή.

Το Third Point Offshore Fund Ltd., το μεγαλύτερο hedge fund της επιχείρησης, κατέγραψε άνοδο 21% το 2012, χρονιά κατά την οποία αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα που εκτινάχθηκαν όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μαλάκωσε τη στάση της σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών στην Ελλάδα και η ΕΚΤ αποκάλυψε μέτρα που στόχο είχαν να προστατεύσουν την ευρωζώνη.

Το Third Point είναι μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που ψάχνουν ευκαιρίες στα ελληνικά assets, αφού τα πέντε χρόνια ύφεσης στη χώρα έχουν ρίξει τις αξίες των μετοχών και των ακινήτων.

«Το πρόσφατο ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δείχνει ότι οι τιμές των assets συμπεριελάμβαναν προηγουμένως την πιθανότητα του σεναρίου εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτός ο κίνδυνος όμως έπαψε να αποτιμάται στις τιμές καθώς καταλάγιαζε ο φόβος εξόδου», σύμφωνα με τον Ηλία Λέκκο της Τρ. Πειραιώς. «Οι επενδυτές πιστεύουν πως το οικονομικό περιβάλλον είναι αρκετά σταθερό ώστε να εισέλθουν στην ελληνική αγορά τώρα και να επωφεληθούν από μια μελλοντική ανάκαμψη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το ελληνικό fund του Third Point θα αποδεσμεύει κεφάλαια όταν θα παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες, αναφέρεται στην επιστολή προς τους επενδυτές. Η δομή αυτή θα επιτρέψει στην εταιρεία να αγοράσει assets που μπορεί να είχε απορρίψει διότι δεν εκπλήρωναν τις απαιτήσεις ρευστότητας των υφιστάμενων hedge funds του Third Point, σημειώνεται.

Το Offshore Fund του Third Point εμφανίζει απόδοση 17,9% κατά μέσο όρο ετησίως από την ίδρυσή του το 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. Εκπρόσωπος του Third Point πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της εταιρείας για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η εταιρεία είναι πεπεισμένη «περισσότερο από ποτέ» ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και σχεδιάζει να συμμετάσχει στην ανάκαμψη αυτή μέσω «ευκαιριακών μετοχικών επενδύσεων», σύμφωνα με επιστολή προς τους πελάτες της, με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου. «Η ελληνική αγορά μετοχών είναι σχετικά μικρή, όμως το κράτος διψάει για κεφάλαια», αναφέρεται σε αυτήν.

Μεταξύ των επενδύσεων που έχει εξετάσει το Third Point, είναι και αυτή του ΟΠΑΠ. Ήταν μεταξύ των επτά εταιρειών -στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η TPG Capital και η BC Partners - που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τον Οργανισμό.

Η κεφαλαιοποίηση όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ανέρχεται σε 42 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Συγκριτικά αναφέρεται ότι περισσότερες από 90 επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη διαθέτουν μεγαλύτερη αξία. Αθροιστικά, όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν αξία 19 τρισ. δολαρίων.

---Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι
Εκτός του Third Point, ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν δείξει και οι αμερικανικές Oaktree Capital Group LLC και Fortress Investment Group LLC.

Με βάση πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η Oaktree, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επένδυσης σε distressed χρέος, προσέλαβε πέρυσι τον επενδυτικό τραπεζίτη της BNP Paribas, Σπύρο Σπυρόπουλο, για να βοηθήσει στην αναζήτηση ελληνικών assets. Η Fortress έχει επίσης προσλάβει συμβούλους στην Αθήνα προκειμένου να βρει επενδύσεις. Εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/770372/Article.aspx

No comments: