26.11.09

Στην 76η θέση η Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Στην 76η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του φορολογικού της συστήματος βρίσκεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες καταβολής φόρων και συνεχίζει να αναβαθμίζει το φορολογικό της περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη «Paying Taxes 2010», που διεξήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC).

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων επικεντρώνεται στις προσπάθειες φορολογικής μεταρρύθμισης παρά την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι 25% περισσότερες χώρες σε σχέση με πέρυσι – συνολικά 45 – διευκόλυναν την καταβολή φόρων.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είχαν το μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων, με συνολικά 10 χώρες να προχωρούν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι κυβερνητικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού των φορολογικών διαδικασιών και μείωσης του χρόνου συμμόρφωσης με τις διαδικασίες, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ειδικά σε δύσκολους οικονομικά καιρούς», δήλωσε η κ. Penelope Brook, World Bank Group Director στο τμήμα Global Indicators and Analysis.

«Η πρώτη χώρα στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων για φέτος μείωσε το χρόνο συμμόρφωσης κατά περισσότερο από 50% εκλογικεύοντας τις φορολογικές ρυθμίσεις, απλοποιώντας τους κανόνες υπολογισμού του φόρου και μειώνοντας τις πληρωμές», πρόσθεσε.

Ενώ 20 κράτη μείωσαν τους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος νομικών προσώπων, 18 χώρες απλοποίησαν τη διαδικασία καταβολής φόρων. Από τα 183 κράτη που μελετήθηκαν, προέκυψε ότι μια μέση επιχείρηση πρέπει να προβεί σε 31 πληρωμές φόρων και να δαπανήσει 286 ώρες στον υπολογισμό και για την καταβολή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι μόνο ένας από τους φόρους τον οποίο πρέπει να καταβάλλει μια επιχείρηση. Κατά μέσο όρο, μία επιχείρηση πληρώνει 9,5 διαφορετικά είδη φόρων, ενώ η φορολογία εισοδήματος αντικατοπτρίζει μόνο το 12% του συνόλου των πληρωμών για φόρο, το 26% του χρόνου εκπλήρωσης υποχρεώσεων συμμόρφωσης και το 38% του συνολικού φορολογικού συντελεστή.

«Η παγκόσμια ύφεση επιφέρει μείωση των φορολογικών εσόδων και δύσκολες επιλογές ως προς τη φορολογική πολιτική,» δήλωσε η κ. Μαίρη Ψύλλα, Partner και επικεφαλής του τμήματος Tax & Legal Advice της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα. «Η πρόκληση είναι η διασφάλιση ύπαρξης επαρκών δημοσίων εσόδων για το μέλλον και το παράλληλο κίνητρο για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1746741

No comments: