26.11.09

Ντάρλινγκ: υπεραμύνθηκε των μυστικών δανείων

AFP

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ υπεραμύνθηκε της μυστικής χορήγησης δανείων ύψους 62 δισεκατομμυρίων στερλινών στις τράπεζες Royal Bank of Scotland (RBS) και ΗBOS τον περασμένο Οκτώβριο, στην έξαρση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε επιστολή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Ντάρλινγκ παραδέχεται το γεγονός που αποκάλυψε η Τράπεζα της Αγγλίας και τονίζει ότι η αποκάλυψη λεπτομερειών την εποχή της χορήγησης των «μυστικών» δανείων θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο υπουργός απέστειλε την επιστολή στην κοινοβουλευτική επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, ώστε να συμπέσει με την εκεί κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ.

Το περιεχόμενό της, όμως, αποκαλύφθηκε μόλις χθες. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του κ. Ντάρλινγκ, η εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας εκείνη την εποχή ήταν ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει εμπιστευτική η εκχώρηση κατεπείγουσας ρευστότητας στη Royal Bank of Scotland και στον χρηματοπιστωτικό όμιλο HBOS, που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ομίλου Lloyds Banking Group. «H αποκάλυψη λεπτομερειών ήταν δυνατόν να επιφέρει απώλεια εμπιστοσύνης και να επιτείνει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας», τονίζει ο κ. Ντάρλινγκ. «Εάν δεν είχαν χορηγηθεί τα «μυστικά δάνεια», τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα είχαν αποφύγει τη χρεοκοπία», προσθέτει ο ίδιος. Οπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, «θα αντιμετωπίζαμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με εκείνο της Northern Rock, τον Σεπτέμβριο του 2007». Δηλαδή την κατάρρευση.

Αναλυτικότερα, από τα «μυστικά δάνεια», η Royal Bank of Scotland έλαβε 36,6 δισ. στερλίνες και ο όμιλος HBOS 25,4 δισ. στερλίνες, τα οποία όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ, έχουν αποπληρωθεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/11/2009_380796

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ...

No comments: