Ο Φινλανδός Ολι Ρεν, ήδη από χρόνια γνώριμος στην Ελλάδα ως επίτροπος Διεύρυνσης, αναλαμβάνει το κρισιμότερο ίσως για τη χώρα χαρτοφυλάκιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκείνο των Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων που κατέχει σήμερα ο Χοακίν Αλμούνια, ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Στη Μαρία Δαμανάκη ανετέθη ένα από τα σημαντικά, τεχνικά, χαρτοφυλάκια της Επιτροπής, το Ναυτιλιακής Πολιτικής και Αλιείας που είχε άλλωστε αποτελέσει έναν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης.
Ανακοινώνοντας χθες κάπως αιφνιδιαστικά τη σύνθεση της νέας Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στις συχνά αντικρουόμενες διεκδικήσεις των κρατών-μελών, εξυπηρετώντας όπου ήταν δυνατόν τις επιθυμίες τους και προσπαθώντας να... ωραιοποιήσει τις αποφάσεις του όπου αυτό δεν ήταν δυνατόν.
Εκτός των Οικονομικών, το έτερο κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα χαρτοφυλάκιο, εκείνο της Διεύρυνσης, περνά από τον Ρεν στον Τσέχο Στέφαν Φούλε, νέο επίτροπο χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές. Το μέχρι τούδε «ελληνικό» χαρτοφυλάκιο, το Περιβάλλον του Στ. Δήμα, χωρίζεται τελικά όπως είχε προαναγγελθεί σε δύο, ένα αφιερωμένο στις κλιματικές αλλαγές που δόθηκε στη Δανέζα υπουργό Περιβάλλοντος Κόνι Χέντεγκαρντ και ένα για την υπόλοιπη περιβαλλοντική πολιτική που περνά στον Σλοβένο νυν επίτροπο Ερευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ.
Στα υπόλοιπα «μεγάλα» χαρτοφυλάκια, οι αποφάσεις του Μπαρόζο σίγουρα ικανοποίησαν τη Γαλλία που έστειλε στις Βρυξέλλες τον Μισέλ Μπαρνιέ, επίσης γνωστό της Ελλάδος ως επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής το 1999-2004 (με αρμοδιότητα για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα στην κρίσιμη περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) για να αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, όπως και έγινε παρά τις αντιδράσεις του Λονδίνου και άλλων που φοβούνται μια στροφή της μέχρι σήμερα σχετικά φιλελεύθερης Οικονομικά Επιτροπής προς μια στενότερη ρύθμιση των αγορών.
Η Γερμανία αρκέσθηκε στο ούτως ή άλλως ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο ενέργειας, αποστέλλoντας τον άγνωστο και άχρωμο Γκίντερ Ετινγκερ και προτιμώντας να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη διεκδίκηση, του χρόνου, της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ριγμένη είναι η Ολλανδία που διατήρησε την επιτυχημένη επίτροπο Ανταγωνισμού Νέλι Κρους, αλλά έλαβε το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο της «ψηφιακής ατζέντας» που ο Μπαρόζο δικαιολόγησε στους έκπληκτους Ολλανδούς ως «χαρτοφυλάκιο του μέλλοντος», ενώ η σημερινή επίτροπος Πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και ουσιαστικά πρώτη αντιπρόεδρος της Επιτροπής, μετά τη βαρόνη Αστον, που όμως θα είναι η υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης.
Σημαντικότατο χαρτοφυλάκιο, τη Γεωργία, αναλαμβάνει ο Ρουμάνος Ντάκιαν Τσιόλος, ενώ στις Μεταφορές περνά ο Εσθονός, Σιμ Κάλας διαδεχόμενος τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι που αναλαμβάνει τη βιομηχανία, του απερχόμενου Γκίντερ Φερχόιγκεν. Τέλος, η Κύπρια επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου, περνά από την Υγεία, την οποία αναλαμβάνει ο Μαλτέζος Τζον Ντάλι, στο νέο χαρτοφυλάκιο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεότητας και Πολυγλωσσίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/11/2009_381198
Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΥΝΟΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ...
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment