26.11.09

Κίνα αλά Ιαπωνία

ΖΖ

Οντως, οι Hνωμένες Πολιτείες έχουν εθιστεί σε πρακτικές οι οποίες είναι ακατάλληλες για τον «κηδεμόνα» του σημαντικότερου –ακόμη– νομίσματος στον κόσμο διατήρησης συναλλαγματικών διαθεσίμων: ανεξέλεγκτος δημόσιος δανεισμός, σπάταλη καταναλωτική δαπάνη και ένα έλλειμμα του ισοζυγίου, που θα είχε ωθήσει από καιρό στην πτώχευση οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αλλά και το Πεκίνο είναι που έχει καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα. H υπερβολική συσσώρευση συναλλαγματικών δολαριακών διαθεσίμων δεν αποτελεί υγιές φαινόμενο. Eκτός κι αν το Πεκίνο προτίθεται να αυτοκτονήσει χρηματοοικονομικά. Πάντως, εσφαλμένοι υπολογισμοί έχουν ξανασυμβεί στις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις, με μοιραία αποτελέσματα... Ο σφιχτός εναγκαλισμός του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο, μόνο σε βίαια σύγκρουση θα καταλήξει. Η υποτιθέμενη αλλαγή του νομισματικού καθεστώτος της Κίνας τον Ιούλιο του 2005 δεν μετέβαλε ουσιαστικά το πρόβλημα.

Aλλωστε, ούτε την Iαπωνία διέσωσαν τα τεράστια δολαριακά της διαθέσιμα από το να βυθιστεί τη δεκαετία του 1990 στη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ποτέ ανεπτυγμένη οικονομία μετά την εφιαλτική εποχή της μεγάλης κρίσης (Great Depression) στις HΠA. Tο «βιομηχανικό θαύμα» της Iαπωνίας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΙΟΛΑΣ...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΗΔΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ - ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΙΑΠΩΝΙΑ...

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ "ΧΑΖΟΙ", ΙΣΑ-ΙΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ...

2 comments:

Greek Rider said...

Διαβάζω ΖΖ και μου σηκώνεται η τρίχα...

Για κάποιους όμως λόγους που πιστεύω και εγώ νομίζω ότι έχει δίκιο.

-5,12% αυτή τη στιγμή στο ΧΑΑ και εγώ γράφω σχόλια....

geokalp said...

γεια σου gr!

μακάρι η ζζ να έγραφε όσα ήξερε...