26.11.09

Διπλή επιτήρηση στις δαπάνες των υπουργείων

Σε διπλή επιτήρηση θέτει τις δαπάνες όλων των υπουργείων η κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομικών να παίζει τον ρόλο του... αυστηρού επιτηρητή.

Συστήνονται άμεσα και πιάνουν δουλειά από την 1η Ιανουαρίου μεικτές επιτροπές (θα τις στελεχώνουν εκπρόσωποι των ελεγχόμενων υπουργείων και βέβαια του υπουργείου Οικονομικών), οι οποίες αφενός θα επιβλέπουν την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 και αφετέρου θα αρχίσουν τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2011.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δαπάνες του μεθεπόμενου έτους θα υπολογιστούν από μηδενική βάση (zero budget) προκειμένου να αιτιολογείται από την αρχή η σκοπιμότητά τους.

Η νέα κίνηση του οικονομικού επιτελείου για τον εξορθολογισμό των κρατικών εξόδων έρχεται σε απάντηση των πιέσεων της Κομισιόν για γενναία μείωση των πρωτογενών δαπανών.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες επισκέφθηκε το υπουργείο κλιμάκιο της Κομισιόν το οποίο ενημερώθηκε για τον προϋπολογισμό του 2010 από τον κ. Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κοινοτικούς αξιωματούχους διαμηνύθηκε πως, πέρα από την κατά γράμμα εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, ξεκινάει από τον Ιανουάριο κιόλας ο προγραμματισμός για τον προϋπολογισμό του 2011 με έμφαση στην περιστολή των εξόδων ώστε να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Ειδικότερα, οι μεικτές επιτροπές θα ελέγχουν πού διοχετεύονται τα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε περίπτωση που διαπιστώνουν... παρεκκλίσεις από τους καταγεγραμμένους στόχους θα παρεμβαίνουν άμεσα για τις αναγκαίες διορθώσεις.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=8564912

No comments: