26.11.09

Κίνδυνοι από την πολιτική της Fed

Τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να οδηγήσουν σε «φούσκες», κερδοσκοπία και πληθωρισμό

Boomberg

Στελέχη της Federal Reserve συζήτησαν για πρώτη φορά, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ότι η πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να ενθαρρύνει την κερδοσκοπία και την ανάληψη υπερβολικού κινδύνου στις αγορές. Απέφυγαν, ωστόσο, να εκφράσουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου, με αποτέλεσμα χθες να διολισθήσει περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα.

Στα πρακτικά της συνάντησης της 3ης και 4ης Νοεμβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, μέλη της επιτροπής ανοικτής αγοράς φέρονται να εκφράζουν φόβους πως η διατήρηση των επιτοκίων σε τόσο χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να ενθαρρύνει την κερδοσκοπία και την «ανάληψη υπερβολικού κινδύνου» ή να «απελευθερώσει τις προσδοκίες για πληθωριστικές πιέσεις». Οι ανησυχίες τους συνάδουν με εκείνες των κεντρικών τραπεζών ασιατικών χωρών, σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων εισροών κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις οικονομίες τους, εξ αιτίας των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων του δολαρίου. Ειδικότερα, οι κεντρικές τράπεζες ασιατικών χωρών ανησυχούν για το ενδεχόμενο να καλλιεργηθούν φούσκες στις αγορές και να ανατιμηθούν δραματικά τα νομίσματά τους. Πράγματι, στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών σημειώνουν διαρκώς άνοδο οι τιμές των ακινήτων, καθώς και των μετοχών: Ο δείκτης MSCI των 23 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών έχει εκτιναχθεί κατά 66%.

Την περασμένη εβδομάδα τους φόβους αυτούς εξέφρασαν η Κίνα και η Ιαπωνία, με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινεζικών Τραπεζών να επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για την εκτεταμένη κερδοσκοπία στις αγορές συναλλάγματος και τις τιμές των ακινήτων στη νομισματική πολιτική της Fed. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η Ινδονησία ανακοίνωσε πως εξετάζει σοβαρά τη θέσπιση ορίου στις εισροές σε έντοκα γραμμάτια, ενώ η Ταϊβάν απαγόρευσε στους ξένους επενδυτές να διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις. Από τον Οκτώβριο δε, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ταϊβάν έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ύψος των κεφαλαίων που διατηρούν ξένοι επενδυτές σε δολάρια στην Ταϊβάν. Εχει προηγηθεί η Βραζιλία, που τον περασμένο μήνα αποφάσισε να επιβάλει φόρο 2% στις αγορές μετοχών και αξιογράφων από ξένα κεφάλαια. Οι αρχές των χωρών αυτών προσπαθούν να προστατεύσουν τα νομίσματά τους από μια περαιτέρω ανατίμηση ικανή να αναχαιτίσει την ανάκαμψη των εξαγωγών τους.

Την εικόνα συμπληρώνει η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου, που χθες υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα έναντι του γιεν, καθώς τα επίμαχα πρακτικά της Fed φέρουν τους ιθύνοντες να μην εκφράζουν ουσιαστική ανησυχία και να φαίνονται διατεθειμένοι να ανεχθούν περαιτέρω διολίσθησή του. Αναφέρουν μόνο πως είναι πιθανό «να ασκήσει πληθωριστικές πιέσεις» και τονίζουν πως χρειάζεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων. Σημειωτέον, ότι στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών το δολάριο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% έναντι του γιεν.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, τα στελέχη της Fed «εισήγαγαν θέματα που παραδοσιακά αποφεύγουν», καθώς παραδέχθηκαν πως οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων «μπορούν να συμπεριληφθούν στους πρόσθετους παράγοντες που θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη».

ΕΧΩ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ:

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΡΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ 6% ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΥΓΙΕΣ..

ΒΕΒΑΙΑ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕ, ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ...

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΡΑ*...

(*) ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΔΙΠΛΑ ΧΑΜΕΝΟΙ... ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ (ΕΜΕΙΣ) ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ... ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΧΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ... ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ...

No comments: