26.11.09

Citi:Υπερβολικές οι ανησυχίες για την οικονομία

Την έκπληξή της σχετικά με τις ανησυχίες για την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, οι οποίες οδήγησαν στη χθεσινή «βουτιά» της Σοφοκλέους, εκφράζει η Citigroup.

Σε σχόλιό της που δημοσίευσε χθες, 25/11, με τίτλο «Προσοχή: Δεν είναι όλες οι ανησυχίες δικαιολογημένες», η Citi αναφέρει ότι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αδύναμη μακροοικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην διόρθωση του κλίματος αυτού, έχουν ενταθεί από τις ανησυχίες σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Οι χθεσινές (25/11) ανησυχίες αφορούσαν στην δυνατότητα των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, στην περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.

«Μας εκπλήσσουν τέτοιες ανησυχίες», σχολιάζει η Citi. Όπως εξηγεί, τον Οκτώβριο του 2008 η ΕΚΤ μείωσε την απαίτηση για εγγύηση από το Α στο ΒΒΒ-. Τον Μάιο του 2009, η ΕΚΤ έδωσε παράταση για την επίτευξη των απαιτήσεων αυτών τουλάχιστον έως τα τέλη του 2010.

Αυτό, σύμφωνα με την Citi, υποδηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 4 «βαθμίδες» από την S&P και την Fitch (από το Α- που είναι σήμερα στο ΒΒΒ-) και κατά 6 «βαθμίδες» από την Moody’s (από το Α1 σήμερα στο Baa3) ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εγγύηση.

«Τέτοια ακραία, και κατά την εκτίμησή μας απίθανα, ενδεχόμενα θα δημιουργούσαν θέμα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας, και όχι μόνο των τραπεζών, να δανείζεται. Παρά το υψηλό μακροοικονομικό ρίσκο, δυσκολευόμαστε να δούμε το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει, στο πλαίσιο της ΕΕ/ΟΝΕ», τονίζει η Citi.

Όπως υποστηρίζει, το θέμα των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ επηρεάζει περισσότερο το κόστος της χρηματοδότησης και λιγότερο την διάθεση της χρηματοδότησης.

Ως επιλογές της η Citi ξεχωρίζει τις Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

No comments: