25.11.11

"Καυτή" η επόμενη εβδομάδα για ευρωζώνη - Ψάχνει 29 δισ. στις αγορές ομολόγων

Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, θα προσπαθήσουν την επόμενη εβδομάδα να δανειστούν δισεκατομμύρια ευρώ –περί τα 29 δισ. ευρώ - σε μια σειρά από δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων, εν μέσω της αυξανόμενης επενδυτικής απαξίωσης απέναντι ακόμη και για τα ασφαλέστερα ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Μετά τα πρόσφατα προβλήματα στις πρωτογενείς αγορές ομολογιακών εκδόσεων, όλες οι δημοπρασίες θεωρούνται πλέον γεγονότα αυξημένου κινδύνου,» σημειώνει χαρακτηριστικά στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Οι «σφαγές» στις ευρωπαϊκές ομολόγων συνεχίστηκαν και σήμερα, με την Ιταλία να πληρώνει απαγορευτικά επιτόκια για εκδόσεις 6μηνιαίων και διετών εντόκων γραμματίων.

Ανοδικά παρέμειναν τα επιτόκια στις περισσότερες εκδόσεις περιφερειακών αλλά και κεντρικών αγορών, με το κόστος των CDS στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ. Το yield στο 10ετές γερμανικό ομόλογο έκλεισε την εβδομάδα στο 2,26% έναντι 1,96% την προηγούμενη Παρασκευή.

Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να εκδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα ομόλογα συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ καθώς και 9-9,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της RBC Capital Markets. 

Όμως οι αγορές ομολόγων προβλέπεται να παραμείνουν εξαιρετικά αδύναμες, τουλάχιστον έως ότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδείξουν σαφή πρόθεση να κινηθούν ταχύτατα προς μια «πραγματική» ενοποίηση, όπως σημειώνει αναλυτής της Rabobank στην Ολλανδία.
Πιο συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα, η Ιταλία έχει προγραμματίσει για την Δευτέρα δημοπρασία index-linked ομολόγων ύψους 500-750 εκατ. ευρώ, ενώ για την Τρίτη μια πιο σημαντική έκδοση5-8 δισ. ευρώ σε μακροχρόνια ομόλογα (3ετή, 10ετή και ένα του 2020).

Το Βέλγιο την Δευτέρα θα διαθέσει σειρά εκδόσεων, μεταξύ των οποίων 1-2 δισ. ευρώ σε non-benchmark ομόλογα 2018, ένα benchmark 10ετές και άλλες εκδόσεις. Το επιτόκιο στο 10ετές του Βελγίου ανήλθε πάνω από το 5,8% μέσα στην εβδομάδα.

Η Ισπανία αναμένεται να επιχειρήσει να πωλήσει 3-4 δισ. ευρώ σε ποικίλες εκδόσεις την Πέμπτη και η Γαλλία την ίδια ημέρα θα κάνει δημοπρασία ομολόγων 4,5 δισ. ευρώ.


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/668385/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: