11.11.11

Regling: Δύσκολα θα πετύχουμε 1 τρισ. για το EFSF

Η αναστάτωση στις αγορές ενδεχομένως να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για επέκταση της ισχύος του EFSF στο 1 τρισ. δολ.. Αυτό παραδέχθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, ο Klaus Regling σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι επενδυτές έχουν τραπεί σε φυγή από τα ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου είναι να πειστούν οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τίτλους, έχοντας ως αντάλλαγμα από την ΕΕ εξασφάλιση για το πρώτο 20% των ζημιών που ενδεχομένως να υποστούν. Με αυτό το πρόγραμμα, η ΕΕ στόχευε σε μόχλευση των 250 δισ. ευρώ που απομένουν στο EFSF για να καλύψει τέσσερις ή πέντε φορές την αξία των ομολόγων, από ότι εάν αγόραζε απευθείας το ίδιο τα ομόλογα.

Σύμφωνα με τα όσα παραδέχεται ο κ. Regling όμως, με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών, δύσκολα θα επιτευχθεί αυτή η επιστροφή των επενδυτών. Η αυξημένη διστακτικότητα των επενδυτών συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες εγγυήσεις ώστε να πειστούν να συμμετάσχουν

«Η πολιτική αναστάτωση που είδαμε τις 10 τελευταίες ημέρες ενδεχομένως να μειώσει τις πιθανότητες για την μόχλευση» δήλωσε ο κ. Regling και συμπλήρωσε: «Ήταν εξ αρχής φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν τον αποκλείω» 

«Τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, ίσως η μόχλευση να είναι χαμηλότερη από ότι ελπίζαμε τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Εκτίμησή μου είναι ότι θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και αυτό βοηθάει» δήλωσε.

Στήριξη της Ιταλίας
Δεδομένου ότι με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου το EFSF απέκτησε ενισχυμένες αρμοδιότητες, όπως την αγορά κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το ταμείο θα μπορούσε να στηρίξει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή την Ιταλία και μάλιστα κατά τη δημοπρασία ομολόγων στην Ρώμη την Δευτέρα. Ο κ. Regling όμως φάνηκε διστακτικός να κινηθεί τόσο γρήγορα, καθώς μάλιστα εντολή του είναι να επικεντρωθεί στο θέμα της μόχλευσης που πρέπει να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

«Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την δουλειά μας στο θέμα της μόχλευσης ώστε να υπάρξουν προστατευτικά τείχη που να θεωρούνται πειστικά» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε πρόθυμοι να κινηθούμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί ακόμη δεν έχουμε πετύχει την μόχλευση».

Όπως άλλωστε επισημαίνουν και οι Financial Times, μία τέτοια κίνηση θα μείωνε περαιτέρω τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει το EFSF στα οποία στηρίζονται όλες οι προσπάθειες.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/666084/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: