8.2.12

Άλμπρεχτ Ριτσλ: Αν οι Ελληνες διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία θα μας τα πάρουν όλα

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel, ο καθηγητής του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου London School of Economics (LSE), Άλμπρεχτ Ριτσλ, προειδοποιεί τους Γερμανούς συμπατριώτες του για το ενδεχόμενο, να αποσπάσει η Ελλάδα τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις, σε περίπτωση που αποφασίσει να τις διεκδικήσει ακόμη και τώρα.

«Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις», παραδέχεται. Για να προειδοποιήσει στη συνέχεια: «Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις. Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».
«Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι και η Γερμανία έζησε μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης Ιστορίας, καλώντας για άμεση μείωση του ελληνικού χρέους: Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Γερμανία κήρυξε ουσιαστικά στάση πληρωμών όταν αρνήθηκε να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις της με την επανένωση της Γερμανίας! Τότε, όπως διευκρινίζεται, ο καγκελάριος Κολ αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953, σύμφωνα με την οποία οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα έπρεπε να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112815877

No comments: