24.4.13

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ανηψιό του Μπερλουσκόνι Ενρίκο Λέτα - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999 οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων

Ο Λέτα, 47 ετών, είναι ανιψιός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ' Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/773277/ArticleNewsWorld.aspx

Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής. Από το 2006 μέχρι το 2008, διετέλεσε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι. Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα. 

Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, έδωσε την Τετάρτη ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
«O Ενρίκο Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε λίγο πριν τις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο γενικός γραμματέας της ιταλικής Προεδρίας, Ντονάτο Μάρα.
Ο κ. Λέτα, αναπληρωτής γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ανιψιός του επί σειρά ετών επιτελάρχη του επικεφαλής της Κεντροδεξιάς και πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζιάνι Λέτα, και θεωρείται μετριοπαθής επιλογή, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη τόσο της κεντροδεξιάς συμμαχίας, όσο και του Κέντρου του Μάριο Μόντι.
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα γίνει «ανεξαρτήτως κόστους», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας.
«Πρόκειται για ευθύνη την οποία νιώθω ιδιαίτερα βαριά στις πλάτες μου. Ίσως βαρύτερη και από τη δυνατότητά μου να την διαχειριστώ», πρόσθεσε ο κ. Λέτα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica.
Υποσχέθηκε ωστόσο να εργαστεί με αυταπάρνηση για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης προς όφελος της Ιταλίας μέσω διαβουλέυσεων μέ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ενώ σημείωσε ότι οι Ιταλοί «έχουν κουραστεί από παιχνίδια και πολιτικές μικρότητες», ενώ κατέληξε ότι η συγκεκριμένη εντολή τον τιμά σαν πολιτική προσωπικότητα.
«Είναι νέος, αλλά με εξέχουσες ικανότητες», σημείωσε ο κ. Ναπολιτάνο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λέτα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.
Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, κόμματος - πυρήνα της Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, πάντως, είχε σημειώσει νωρίτερα ότι το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει ένα στέλεχος της Κεντροαριστεράς το οποίο δεν θα απολαμβάνει της ομόθυμης στήριξης της ίδια του της παράταξης, όπως συνέβη με τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Φράνκο Μαρίνι, την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά της, η Λέγκα του Βορρά, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς συμμαχίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόρριψη της επιλογής του Τζουλιάνο Αμάτο και σημείωσε, μέσω μηνύματος του γραμματέα της, Ρομπέρτο Μαρόνι, στο twitter, ότι αναμένει τις προτάσεις Λέτα για τα ζητήματα του ιταλικού Βορρά.

http://www.naftemporiki.gr/story/644557

«Βουτιά» στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999 έκαναν σήμερα οι αποδόσεις των 2ετών ιταλικών ομολόγων, εν αναμονή της απόφασης του προέδρου της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Στήριγμα στα ιταλικά ομόλογα προσέφεραν επίσης οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων διετούς διάρκειας με μηδενικό κουπόνι. Η απόδοση υποχώρησε στο 1,17%, έναντι 1,75% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα.
Η Ρώμη άντλησε επίσης άλλα 0,75 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό, λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2013. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό αντληθέν ποσό ανήλθε στα 3,25 δισ. ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/644503

No comments: