24.4.13

BoE: Παράταση ενός έτους στο πρόγραμμα φτηνών δανείων

Να παρατείνει κατά ένα έτος το πρόγραμμα χορήγησης φθηνότερων δανείων σε επιχειρήσεις αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Το πρόγραμμα της παροχής κεφαλαίων στις τράπεζες προκειμένου να χορηγούν δάνεια (Funding for Lending Scheme, FLS), το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται πέρυσι τον Αύγουστο με χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2015.
To FLS θα καταστήσει πιο ελκυστική τη χορήγηση δανείων στις μικρές επιχειρήσεις και θα είναι ανοικτό και σε δανειστές που δεν είναι τράπεζες, ανακοίνωσαν η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών στο Λονδίνο.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, και ο κεντρικός τραπεζίτης, Μέρβιν Κινγκ, αποφάσισαν να επιμηκύνουν το πρόγραμμα εν όψει της ανακοίνωσης των νέων στατιστικών στοιχείων, τα οποία ενδέχεται θα δείξουν ότι η βρετανική οικονομία βρέθηκε κοντά σε νέα ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η BoE ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η διαθεσιμότητα των πιστώσεων βελτιώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, αλλά η βελτίωση αφορούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από την BOE για να χρηματοδοτούν τα δάνειά τους στην οικονομία.
Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι το FLS έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα και στη χορήγηση δανείων ύψους 13,8 δισ. λιρών από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BoE, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων στις επιχειρήσεις - μικρές, μεσαίες και μεγάλες - μειώθηκε στο τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο. Η BOE σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι, αν και υπάρχουν «ενδείξεις βελτίωσης» των πιστωτικών συνθηκών λόγω του FLS, «θα χρειασθεί χρόνος για να φανεί αυτό στον όγκο των δανείων, λόγω των τυπικών χρονικών καθυστερήσεων».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/644564

No comments: