Σχέδια εξόδου στις αγορές μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κάνουν σύμφωνα με έγκυρες πηγές πληροφόρησης στον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μετά δηλαδή το νέο κούρεμα του χρέους που έρχεται...
Θα είναι το τρίτο κατά σειρά – δεδομένης και της επαναγοράς – αφού τα 318,83 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εξακοντιστεί φέτος το χρέος από 303,91 δις. ευρώ το 2012 είναι ένα μέγεθος μη βιώσιμο για την Ελλάδα.
Προϋπόθεση για ένα νέο «haircut» είναι ο προϋπολογισμός να κλείσει φέτος με πρωτογενές πλεόνασμα που σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα μας να ενεργοποιήσει σχετική ρήτρα στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν 9 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το υπουργείο Οικονομικών στην Eurostat, το πρωτογενές έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στα 7,42 δισ. ευρώ από 17,77 δισ. ευρώ τέλη του 2012.
Η πρόβλεψη στηρίζεται στην πρόβλεψη περί «άσπρης τρύπας» 3,464 δις. ευρώ φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά την κρίση, την ανεργία και τη μείωση των εισφορών έναντι ελλείμματος 2,233 δισ. ευρώ που είχαν το 2012. Τα ίδια στοιχεία προβλέπουν το πλεόνασμα των 647 εκατ. ευρώ πέρυσι των ΟΤΑ θα περιοριστεί στα 409 εκατ. ευρώ το 2013.
Εφόσον οι αριθμοί επιβεβαιωθούν τότε η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές από τον Ιούνιο του 2014 και μετά, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν καταστρώσει στον ΟΔΔΗΧ και για τα οποία έχει ήδη ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομικών.
Τα θετικά νέα για την κυβέρνηση έρχονται εν μέσω της κατάθεσης εκτός απροόπτου σήμερα στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου -απόδειξη για άλλη μια φορά της εκπλήρωσης των εντολών της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 8,8 δις. ευρώ έως το τέλος Μαΐου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ταμειακές ανάγκες.
Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή θα προβλέπονται οι 15.000 απολύσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2014 στο δημόσιο πλέον τις 25.000 διαθεσιμότητες που θα τεθούν από φέτος σε ισχύ, τα σχέδια με τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ.
Αντιθέτως, θα απουσιάζει η διάταξη για τα ενυπόθηκα δάνεια δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει απαντήσει ακόμη επί του θέματος. Εκτός μένουν και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και απέρριψε ο Γιάννης Στουρνάρας διότι κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα.
Για το οικονομικό επιτελείο το βάρος «πέφτει» στην κοινή ρύθμιση για τα χρέη από την οποία προσδοκούνται έσοδα 5,5 δις. ευρώ σε βάθος τετραετίας και μαζί με τους φόρους από τα ακίνητα θα συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013- 2014 που φθάνει στα 4 δισ. ευρώ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάζει και το καθεστώς αποπληρωμής του ΦΠΑ, που θα εξοφλείται σε δύο αντί τριών δόσεων, με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ αντί του 40% της οφειλής, σήμερα.
Μ. Χριστοδούλου
No comments:
Post a Comment