17.4.13

Ελεύθερος με εγγύηση €50.000 ο Γ. Παπαντωνίου

Ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ αφέθηκε μετα την απολογία του στον ανακριτή για παράβαση του νόμου περί πόθεν εσχες ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου .
Η κατηγορία αφορά ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες καθώς εμφανίζεται να μην αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2008 τις τραπεζικές καταθέσεις της συζύγου του, ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ.

Με την καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της στον ανακριτή και η σύζυγος του πρώην υπουργού Μαριάννα Κουράκου η οποία διατηρούσε τον επίμαχο λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του ασκήθηκε μετά τα στοιχεία που απέστειλε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα πόθεν έσχες. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό πλημμελήματος καθώς ο νόμος που διώκει σε κακούργημα την παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων αυστηροποιήθηκε το 2010 ενώ το συγκεκριμένο αδίκημα φέρεται να τελέσθηκε το 2008.

Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο κ. Παπαντωνίου έχει υποστηρίξει ότι ο τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι η σύζυγός μου, Σταυρούλα Κουράκου, διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετική τράπεζα HSBC στην Γενεύη.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανοίχτηκε εν αγνοία μου και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν ουσιαστικά χρήματα της συζύγου μου και του τέως συζύγου της Θεόδωρου Ουσταμπασίδη. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μου χρήματα και εξ όσων έχω πληροφορηθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν το έτος 2000 συγκεκριμένα ποσά (συνολικά τρεις καταθέσεις) και μέχρι το κλείσιμο αυτού δεν υπήρξε ουδεμία άλλη κατάθεση.

Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν ως διαπίστευμα για τις σπουδές και την αποκατάσταση των δύο υιών του Αλέξανδρου και Στέφανου-Σωτηρίου Ουσταμπασίδη».

Ο κ. Παπαντωνίου προσθέτει πάντως πως «μέρος των χρημάτων της συζύγου μου, που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς μας λογαριασμούς (ήδη δηλωθέντες) που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως στην Alpha Bank».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/771743/Article.aspx

No comments: