1.4.13

Η ΕΚΤ δεν θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ απέτρεψε τη διάσπαση της ευρωζώνης αλλά απέτυχε να βελτιώσει τις πιστωτικές συνθήκες στις χώρες του Νότου, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της     Goldman Sachs.  Η κεντρική τράπεζα θα διαψεύσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη, εκτιμούν οι αναλυτές.
Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκαν οι αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, παρά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποτρέψει τον κατακερματισμό της ευρωζώνης.
Η διεύρυνση των αποκλίσεων ανάμεσα στο κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, όπως αποτυπώνεται σε ανάλυση της Goldman Sachs, σύμφωνα με τους Financial Times, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέτρεψαν μια καταστροφική διάσπαση της ευρωζώνης, ωστόσο απέτυχαν να βελτιώσουν  τις πιστωτικές συνθήκες στις χώρες της περιφέρειας του ευρωπαϊκού Νότου.
Από τα μέσα του 2012, το spread ανάμεσα στα ιταλικά και ισπανικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bunds, έχει συρρικνωθεί σημαντικά.
Ο δείκτης απόκλισης της Goldman Sachs, ο οποίος εξετάζει τις αποκλίσεις στα επιτόκια μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης, επίσης κατέγραψε μείωση αρχικά.
Ωστόσο, ο δείκτης κινείται και πάλι σε ανοδική τροχιά, στο 3,7%, το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις στη νότια Ευρώπη πληρώνουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από ό,τι οι ανταγωνιστές τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Όπως σχολιάζει ο Huw Pill, ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, o κατακερματισμός της αγοράς παραμένει, οι αποκλίσεις στα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού επίσης επιμένουν, με αποτέλεσμα οι προοπτικές άμεσης ανάπτυξης στην περιφέρεια να είναι ζοφερές.
Τα παραπάνω αποτελέσματα θα απογοητεύσουν τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενόψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς υπογραμμίζουν την πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κεντρική τράπεζα , ώστε να διασφαλίσει ότι τα χαμηλά επίσημα επιτόκια θα οδηγήσουν και σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου.

Θα διαψευστούν οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, τον Νοέμβριο του 2011, ο Mario Draghi μάχεται κατά του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού της ευρωζώνης. Οι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι εμφανής. Ωστόσο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, την αποδυνάμωση των τραπεζών ή την αντιστροφή του θετικούς κλίματος στις αγορές.
Οι ανησυχίες για το βάθος της ύφεσης που πλήττει την ευρωζώνη, έχουν πυροδοτήσει προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει στο 0,75% από τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη.
"Η μπάλα παραμένει στο γήπεδο των εθνικών Κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων", δήλωσε ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Christian Schulz.
«Η αποτυχία στην Ιταλία στο σχηματισμό Κυβέρνησης, αλλά και τα δυνητικά επικίνδυνα προηγούμενα που επιβάλλονται από τις πιστώτριες χώρες στην Κύπρο οφείλονται κυρίως οι αυξημένοι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία», υποστήριξε.
"Επιτρέποντας λίγο περισσότερο την αβεβαιότητα στις αγορές, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει την πίεση στις Κυβερνήσεις των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας να συμπεριφέρονται," είπε ο κ. Schulz.
Οι αναλυτές είναι σχεδόν ομόφωνοι ότι επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι στις σκέψεις της ΕΚΤ, η οποία διατηρεί σταθερό το επιτόκιο αναφοράς στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,75% από τον Ιούλιο.
«Μια μείωση των επιτοκίων refi δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι δεν είναι πιθανή μια επιπλέον αλλαγή των βασικών επιτοκίων καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ φαίνεται να θεωρεί μια μείωση των επιτοκίων ως ένα λιγότερο αποτελεσματικό εργαλείο", δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Michael Schubert.
"Πρώτα απ `όλα, κατά την άποψή του ΔΣ, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου δεν είναι το κύριο πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες της περιφέρειας δεν αντανακλούν την πολιτική χαμηλών επιτοκίων" της ΕΚΤ, είπε ο κ. Schubert.
Επιπλέον, η τελευταία μείωση των δεικτών οικονομικού κλίματος σε όλη την Ευρωζώνη "είναι πιθανό να οφείλεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στην Κύπρο, και αυτά δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμηλότερα επιτόκια" υποστήριξε ο οικονομολόγος της Commerzbank.

http://www.bankingnews.gr/%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%95%CE%A3-%CE%A7%CE%91/item/85120-goldman-sachs-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CF%89%CE%BD

 

No comments: