15.4.13

Τρόικα: Σε πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων η Ελλάδα "το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη τροχιά"

Σε πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων βρίσκεται η Ελλάδα, αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δανειστών της Ελλάδας για τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου. Ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη "ουρές", καθώς, όπως αναφέρεται, "το ορόσημο του Μαρτίου (δημόσιο) είναι πιθανό να επιτευχθεί στο κοντινό μέλλον".

Η τρόικα των πιστωτών εκτιμά ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη τροχιά και τοποθετεί το Μάιο την αξιολόγηση για την καταβολή των 6 δισ. ευρώ που αφορούν στη δόση των Ε.Ε./ΔΝΤ για το α΄ τρίμηνο του 2013 και προϋποθέτουν συνολική επανεξέταση του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται από την πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών του Δεκεμβρίου εκκρεμεί η τελευταία δόση του 2012, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία επρόκειτο να εγκριθεί το Μάρτιο με ορόσημα τις τιμές των φαρμάκων (που έχουν προσαρμοστεί) και το θέμα του δημοσίου που πλέον -σύμφωνα με την τρόικα- απομένει να επιλυθεί για να συμφωνηθεί η εκταμίευση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση "τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι αρχές υποδηλώνουν ότι πιθανότατα να επιτευχθούν τα ορόσημα του Μαρτίου στο εγγύς μέλλον και ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται σύντομα να συμφωνήσουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισεκατ. ευρώ από το EFSF που απομένει από την προηγούμενη επανεξέταση".

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτή η βιωσιμότητα θα διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα με τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος και με τη δέσμευση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης μείωσης του ποσοστού του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και εφόσον η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ώστε το χρέος να διατηρηθεί σε προγραμματισμένη τροχιά.

Συμφωνία για τη δόση


Η τρόικα πικυρώνει τη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί ότι το μνημόνιο θα παραμείνει σε τροχιά και θα επιτύχει τους στόχους του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τρόικας: "Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές, επί της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά υλοποίησης και ότι οι στόχοι του θα επιτευχθούν.

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επανεξέταση. Εξακολουθεί να διαφαίνεται η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014, με πληθωρισμό κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, κάτι που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας".

Δίλημμα: Πάταξη φοροδιαφυγής ή επιπλέον μέτρα προσαρμογής

Η τρόικα επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται σε τροχιά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, με την κυβέρνηση να είναι δεσμευμένη για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2014 που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης νομοθεσίας για την επέκταση της είσπραξης του φόρου των ακινήτων το 2013 μέσω της ΔΕΗ.

"Παραμένει σημαντικό η άμεση ανταπόκριση σε πιθανές αποκλίσεις που μπορεί να εμφανιστούν. Οι αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στα μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση των εσόδων ώστε να έχει σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόρους και καθιέρωσης αποτελεσματικότερου και ευκολότερα εφαρμόσιμου συστήματος αποπληρωμής χρεών. Εδώ δόθηκε και η μεγαλύτερη έμφαση της τρόικας, δεδομένης της σημασίας στη βελτίωση της συγκέντρωσης των φόρων και του περιορισμού του περιθωρίου για διαφυγή και διαφθορά ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη και πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για επιπλέον μέτρα προσαρμογής".


Βαίνει προς ολοκλήρωση η ανακεφαλαιοποίηση

Η τρόικα επισημαίνει εξάλλου ότι οι ενέργειες για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου όπως έχει σχεδιαστεί με βάση το πρόγραμμα, πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή της, και οι αρχές έχουν αναλάβει τη δέσμευση για την ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό κλάδο μετά από την ανακεφαλαιοποίηση.

Τα περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα και έχουν διοχετευτεί σε κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ, ως προκαταβολές για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό θα παράσχει επαρκή κεφάλαια (για να καλύψει) ακόμη και τις επιπτώσεις του πολύ δυσμενούς σεναρίου. Αυτά τα κεφάλαια θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεών του.

Αποφάσεις για δημόσιο και απελευθέρωση αγορών

Άλλοι βασικοί τομείς που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης περιλαμβάνουν τη διοικητική μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του δημοσίου και την ενίσχυση της υπευθυνότητας μέσω του εξορθολογισμού της διάρθρωσής του, της κατάργησης θέσεων εργασίας και της μετάταξης υπαλλήλων, και μέσω απολύσεων που θα είναι στοχευμένες σε πειθαρχικά παραπτώματα, σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ανικανότητας, στους μακροχρόνια απόντες, στους υπαλλήλους που παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση αλλά και υπαλλήλους που προέρχονται από λουκέτα και συγχωνεύσεις φορέων και ΔΕΚΟ και δεν μπορούν να ενταχθούν στο θεσμό της κινητικότητας".

Επίσης η τρόικα ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε νέος κύκλος απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών περιλαμβανομένων των κλάδων μεταφορών και του λιανεμπορίου. Στην αναθεώρηση έγιναν παρεμβάσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να αποφευχθεί η διόγκωση του χρέους.

Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

Το κλιμάκιο συζήτησε επίσης με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο όσον αφορά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ περιλαμβάνονται: στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης με την υποστήριξη της ΕΕ, πιλοτικά προγράμματα για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, ένα πρόγραμμα παροχής πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ανασφάλιστους και, τέλος, ένα σύστημα για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των χρεωμένων νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1773781 

No comments: