14.4.13

Δεν θα χαλαρώσει το χειρόφρενο

Θα αλλάξει ο χειρισμός της ευρωπαϊκής κρίσης από τη γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου; «Μην αναμένετε να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική της Αγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές. Αυτό δεν θα συμβεί επειδή θα ολοκληρωθεί η αναμέτρηση, αλλά μέσα από την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», τονίζει ο έγκυρος δημοσιογράφος Τόμας Σμιντ από την εφημερίδα Zeit. Μπορεί η Ελλάδα να προσδοκά κάτι καλύτερο ανάλογα με την έκβαση της αναμέτρησης; Η απάντηση Γερμανών δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών είναι σαφής, απαισιόδοξη και ομόφωνη: «Λίγα πράγματα».
Ο Κρίστιαν Ράιερμαν, οικονομικός συντάκτης του Spiegel, πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται στην εξουσία. «Αυτό όμως δεν σημαίνει χαλάρωση του χειρόφρενου», προειδοποιεί. Θεωρεί δεδομένο επίσης ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή και προβλέπει ότι πολλοί ευρωσκεπτικιστές, που συστηματικά υπονόμευαν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, δεν θα επανεκλεγούν στην επόμενη Βουλή. Ο Ράιερμαν εκτιμά πάντως ότι θα αλλάξει άρδην η συμπεριφορά των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που βρεθούν στην κυβέρνηση. «Αν σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, ξεχάστε τις θέσεις τους υπέρ των ευρωομολόγων κ.λπ.», λέει σαρκαστικά στην «Κ». Και καταλήγει: «Μην περιμένετε λευκές επιταγές» προς την Αθήνα.
«Τα γερμανικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά, ακολούθησαν την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκελα Μέρκελ. Την υπερψήφισαν συντεταγμένα στη Βουλή. Το κίνητρό τους γι’ αυτή τη στάση είναι ότι προεκλογικά μπορούσαν να δικαιολογήσουν στα μάτια των ψηφοφόρων πιστώσεις σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μόνο υπό τον όρο ότι οι χώρες αυτές εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα λιτότητας», εξηγεί στην «Κ» ο Χανς Ούλριχ Γιόργκες, στέλεχος του περιοδικού Stern.
«Η έκβαση των γερμανικών εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά τη στάση της Γερμανίας», λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Μακροοικονομίας Κρίστιαν Ντρέγκερ. «Δεν υπάρχει για την Ελλάδα δρόμος που παρακάμπτει τις διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», τονίζει. Ο Μάρτιν Κλάιν, καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάλε-Βίτεμπεργκ, συμφωνεί ότι η κοκκινοπράσινη συμμαχία είναι προτιμότερη από την ανανέωση του τρέχοντος συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Ελευθέρων Δημοκρατών για την Ελλάδα, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες εισροές κεφαλαίων».
Ο οικονομολόγος Μαρσέλ Τιρέλ θεωρεί ότι σε περίπτωση που συγκροτηθεί συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, οι πρώτοι θα κυριαρχήσουν με την πολιτική τους, «λόγω της δεδομένης αδυναμίας των Σοσιαλδημοκρατών», που αυτήν τη στιγμή κινούνται γύρω στο 23%. «Νομίζω ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι “tough love” (σκληρός έρωτας). Δεν θα πρέπει να ενδίδετε σε λαϊκίστικα όνειρα», μας λέει ο Κλέμενς Βέργκιν από την εφημερίδα Welt.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/04/2013_517510

No comments: