21.5.08

Μαζεμένα

Τους παράγοντες που οδήγησαν στη σοβούσα πιστωτική κρίση και στη διεθνή εξάπλωσή της ανέλυσε ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης στην παρουσίασή του στο πλαίσιο του Capital Leaders Forum, στο οποίο έδωσε το παρών μέσω δορυφορικής σύνδεσης και ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, κ. Alan Greenspan. Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι η χρηματοοικονομική κρίση ξεκίνησε από την ταυτόχρονη ανάπτυξη τριών παραγόντων, της "φούσκας" στις αμερικανικές τιμές ακινήτων, της έντονης επέκτασης της χρήσης των ενυπόθηκων δανείων subprime και της μεταφοράς ρίσκου από τους τραπεζικούς ισολογισμούς σε τρίτα μέρη μέσω τιτλοποιήσεων. Η πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται στις ΗΠΑ, με τις τιμές ορισμένων ακινήτων να υποχωρούν έως και κατά 40% ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά αντίστοιχο ποσοστό στο μέλλον, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα θα υποστεί ανάλογη υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων στο προσεχές διάστημα.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/327032/ArticleNewsWorld.aspx

Συμφωνώ απολύτως.
Η κύρια αιτία ήταν η πεποίθηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα ανεβαίνουν συνέχεια, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της τραπεζικής στρόφιγγας για δανεισμό - που υποκινήθηκε από τη FEDια σκέψη για ανάκαμψη (από το '98), και από την προηγούμενη ύφεση του 2001 (πολιτική FED: χαμηλά επιτόκια-δανεισμός προς κατανάλωση).

Ταυτόχρονα, υπήρχε/υπάρχει μεγάλος φόβος προς την εξέφραση της λέξης "ύφεση" λες και ήταν η καταστροφή του κόσμου (που όμως έγινε το '29).

Πρώτα ακούσαμε να "σκάνε" τα subprime
Μετά εκδηλώθηκε το credit crunch, με peak τον Αυγούστο 2007 (η μία τράπεζα φοβήθηκε να δανείζει την άλλη)
Τα επιτόκια γύρισαν προς τα επάνω
Κάπου εκεί καταλάβαμε ότι "βάρεσαν" τα εμπορεύματα...
Το δολλάριο "έσπασε"...
Ο καταναλωτής έδειξε σημάδια κόπωσης - δυσκολίες αποπληρωμής δανείων και από τη μεσαία τάξη - αύξηση του κόστους ζωής - όχι ιδιαίτερες αυξήσεις εισοδημάτων...
Επομένως, νάτος κι ο πληθωρισμός...
Η ανεργία δείχνει σημάδια ανάκαμψης...

Οι τράπεζες χτυπήθηκαν και χρειάζονται επιπλέον χρήμα, από τις κεντρικές αλλά και από τους ιδιώτες, ενώ αναμένονται νέες συγχωνεύσεις στο κλάδο.
Περιμένουμε να δούμε και το τι θα συμβεί και στους υπόλοιπους κλάδους, ενώ τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι έχουμε και μειώσεις κερδών.

Οι δείκτες έκαναν τοπικά υψηλά από τον Αύγουστο 2007 και μετά: αρκετοί όπως η Αμερική όλων των εποχών, άλλοι όπως εμείς σε επίπεδα κάτω της υπερβολής του '99. Οι τρίτοι, όπως οι Κινέζοι, ζουν το δικό τους '99.

No comments: