15.5.08

Γερμανικό "σωσίβιο" στην ευρωζώνη

Στο 0,7% επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, από 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή υποχώρησε στο 3,3% τον Απρίλιο.
Τα απόνερα της κρίσης τραντάζουν και την Ελλάδα με την ανάπτυξη να πέφτει στο 3,6% από 4,% ένα χρόνο πριν
Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,2%.
Η ανάκαμψη ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην καλή πορεία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, που παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% σε τριμηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια.
Επίσης η συμβολή της Γαλλίας που αναπτύχθηκε 0,6% (έναντι προβλέψεων για 0,4%) βοήθησε το συνολικό αποτέλεσμα, αφού Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.
Η οικονομία στην Ισπανία αναπτύχθηκε μόλις 0,3%, ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2000, καθώς το τέλος της φούσκας στα ακίνητα βαραίνει στην οικονομία, ακριβαίνει τον τραπεζικό δανεισμό μειώνει τη δραστηριότητα κι ανεβάζει την ανεργία. Η Ιταλία βγάζει στοιχεία στις 23 Μαϊου, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η οικονομία μπορεί να είναι ήδη σε ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,3% φέτος.
Η απότομη επιβράδυνση στην Ισπανία φαίνεται να αιφνιδίασε την πρόσφατα επανεκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας (Circulo de Empresarios) είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, μίας περιόδου μικρής ή ανύπαρκτης ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό.
Πάνω το ευρώ
Τα καλύτερα αποτελέσματα της ανάπτυξης στην ευρωζώνη έδωσαν αφορμή για τοποθετήσεις στο ευρώ που ανέβηκε πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες έναντι του δολαρίου και έφτασε σε υψηλό εβδομάδας έναντι του ιαπωνικού γεν.
Έναντι του αμεριανικού νομίσματος έφτασε το 1.5516 (από 1,5474) κι έναντι του γεν βρίσκεται στο 162,93 (από 162,52).
Ωστόσο, οι επιφυλάξεις παραμένουν σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που επιβραδύνει.
«Η οικονομία της ευρωζώνης ήδη επιβραδύνει και η κινητήριος δύναμη, η Γερμανία, πρόκειται να ακολουθήσει», σχολίασε ο Κάστεν Μορζέσκι, οικονομολόγος στην ING στις Βρυξέλες. «Με την περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ να γυρίσει τη ματιά της από τον πληθωρισμό καθώς θα χαμηλώνει η ανάπτυξη και να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ το β’ 6μηνο του έτους.
Γερμανία
Ατμομηχανή της ανάπτυξης το α' τρίμηνο ήταν αδιαμφισβήτητα η Γερμανία που έτρεξε (1,5%) με 5πλάσιο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (0,3%) και τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δώδεκα ετών.
Φαίνεται πως προς το παρόν αποφεύγει τις επιπτώσεις της αμερικανικής επιβράδυνσης στον πλανήτη, χάρη στη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και τις επενδύσεις που έκαναν εταιρείες κυρίως του κατασκευαστικού τομέα και του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, βασικός μοχλός ανάπτυξης ήταν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, αλλά μικρότερη ήταν η συμβολή των καταναλωτικών δαπανών που επιβραδύνουν.
Οι εταιρείες φαίνεται πως με επενδύσεις προσπαθούν να καλύψουν το κενό στην κατανάλωση, τοποθετώντας ορισμένα από τα κέρδη τους σε μέσα παραγωγής για τη βιομηχανία στις αναδυόμενες αγορές.
Πληθωρισμός
μικρή υποχώρηση στο 3,3% παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2008, σε ετήσια βάση, από 3,6% τον Μάρτιο.
Πριν από έναν χρόνο, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,9%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν στο 0,3% τον Απρίλιο.
Οι μικρότερες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν στην Ολλανδία (1,7%), στην Πορτογαλία (2,5%) και στη Γερμανία (2,6%) και οι υψηλότερες στη Λεττονία (17,4%), στη Βουλγαρία (13,4%) και στη Λιθουανία (11,9%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2008, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε οκτώ κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και υποχώρησε σε δεκαπέντε.
Οι βασικοί παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν η άνοδος των τιμών των τροφίμων και το υψηλότερο κόστος της στέγασης και των μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο στο 4,4%.
Ελλάδα: Στα απόνερα της κρίσης
Συγκριτικά, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν, αντιστοίχως, 1,1% σε τριμηνιαία βάση και 3,6% σε ετήσια από 4,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη προχωρήσει σε μία αναθεώρηση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης φέτος από το 4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στο 3,6% και ενδεχομένως πλέον να χρειαστεί και νέα αναθεώρηση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=1865194

No comments: