19.5.08

Σε εξαγορές θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες

Ως ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται τα επόμενα χρόνια να υπάρξει νέος κύκλος συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα και αυτό εξαιτίας της εφαρμογής της Βασιλεία ΙΙ. Η διαπίστωση αυτή ανήκει στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο σε ειδική μελέτη του, προβαίνει ωστόσο σε παραινέσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις θεσμικές ρυθμίσεις, ώστε να προφυλάξει την αγορά και τους καταναλωτές, από τη δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.
Στη μελέτη του ΚΕΠΕ σημειώνεται ότι τα τραπεζικά ιδρύματα με αφορμή την εφαρμογή του νέου θεσμικού που απορρέει από την Βασιλεία ΙΙ, αναμένεται να προχωρήσουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, προκειμένου να εκπληρώσουν τα κριτήρια που θεσπίζονται μέσα από τη συγκεκριμένη συνθήκη, όπως κερδοφορία, χαρτοφυλάκια και ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη δημιουργία λίγων και ισχυρών δανειακών χαρτοφυλακίων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα αντί τα ίδια κεφάλαια να ορίζουν το όριο των χορηγήσεων (όπως επιτάσσει η Βασιλεία ΙΙ) να συμβεί το αντίθετο.
Δηλαδή, οι τράπεζες με δεδομένο το πόσο ύψος δανεικού χαρτοφυλακίου διαθέτουν, θα προβαίνουν σε εκείνες τις επιχειρηματικές κινήσεις που απαιτείται για να καλύψουν το συγκεκριμένο κριτήριο.
Στη μελέτη αναφέρεται συγκεκριμένα, πως στην περίπτωση που δημιουργηθούν λίγα και ισχυρά χαρτοφυλάκια τότε «δεν θα καθορίζουν τα ίδια κεφάλαια το συνολικό ύψος των δανείων αλλά το αντίστροφο, δηλαδή τα κέρδη από τα δάνεια να καθορίζουν τελικά το ύψος το ιδίων κεφαλαίων».
Επιχειρηματικές κινήσεις Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν πως οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε επιχειρηματικές κινήσεις, προκειμένου να είναι συνεπείς με τις επιταγές της Βασιλεία ΙΙ. Μάλιστα κάνουν και την πρόβλεψη πως οι μεγάλες τράπεζες θα προχωρήσουν σε εξαγορές μικρότερων ιδρυμάτων.
Σημειώνουν επίσης πως η τάση αυτή έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται στην Ευρώπη και ειδικά στην Ευρωζώνη.
Στον αντίποδα αυτών εκτιμάται πως η μεγάλη συγκέντρωση απαιτήσεων από δάνεια σε λίγες εμπορικές τράπεζες, μπορεί να καταστήσει πιο δυσχερή την εποπτεία της συμφωνίας της Βασιλεία ΙΙ από τις ίδιες τις Κεντρικές Τράπεζες .
Αυτό σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα και θα «καθιστούσε τις εμπορικές τράπεζες ευάλωτες σε ενδεχόμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι οποίες συνοδεύονται και από μεταβλητότητα των νομισματικών συνθηκών». Σημειώνει επίσης ότι «όσο πιο ανταγωνιστικό είναι το τραπεζικό περιβάλλον, τόσο πιο εύκολος και επιτυχής αναμένεται να είναι ο έλεγχος των τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες».
Εφαρμογή της «Βασιλεία ΙΙ» Η μελέτη, ωστόσο αφήνει να διαφανεί πως τα πάντα για την εφαρμογή της Βασιλεία ΙΙ θα κριθεί στην πράξη, «η επιτυχία του όλου εγχειρήματος στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», σημειώνεται από τους μελετητές.
Οπως επίσης σημειώνεται στη μελέτη, οι οδηγίες της Βασιλεία ΙΙ είναι σε θετική κατεύθυνση για την εποπτεία των τραπεζών ως επιχειρηματικοί οργανισμοί και προτείνονται μία σειρά από συμπληρωματικά μέτρα που θα καταστήσουν την εφαρμογή της περισσότερο αποτελεσματική. Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
Να γίνει πιο λεπτομερής και διαφανής η τιμολόγηση των τραπεζικών προϊόντων. Με λίγα λόγια στη διαμόρφωση των επιτοκίων χορηγήσεων να λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιμέρους παράμετροι ζήτησης και κόστους που τα επηρεάζουν.
Να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτρέπει φαινόμενα συγκέντρωσης της αγοράς και ως εκ τούτου δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=1887092

4 comments:

Τdi said...

"Να γίνει πιο λεπτομερής και διαφανής η τιμολόγηση των τραπεζικών προϊόντων. Με λίγα λόγια στη διαμόρφωση των επιτοκίων χορηγήσεων να λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιμέρους παράμετροι ζήτησης και κόστους που τα επηρεάζουν.
Να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτρέπει φαινόμενα συγκέντρωσης της αγοράς και ως εκ τούτου δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών στον τραπεζικό τομέα."

Να μειώσουν δηλαδή την κερδοφορία??
Αφού εκεί έγκειται και η αλματώδης κερδοφορία!!

Τdi said...

Στο σπρέντ! Έτσι δεν είναι??

Τdi said...

...και στα "λάθη" στους ανατοκισμούς...

geokalp said...

tdi στέκεσαι σε κάτι που το έχουν εξασφαλισμένο!!
3 σου δίνουν 17 παίρνουν...
καλά ο ανατοκισμός είναι κάτι γελοίο εγχωρίως...

τα πιο πολλά τα βγάζουν(χάνουν) από κάτι sub-prime-προϊόντα

το ζήτημα είναι ότι όντως ο κλάδος πάει για πιο ολιγοπωλιακή κατάσταση...
με ότι συνεπάγεται αυτό