Συμφωνούν για την ύφεση στις ΗΠΑ. Διαφωνούν κάθετα για τη διάρκεια αλλά και την ένταση της κρίσης
Το να παραβλέψει κανείς ότι η αμερικανική οικονομία είναι ή κοντεύει σε ύφεση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γκουρού των επενδύσεων Γ. Μπάφετ τόνισε ότι «είμαστε ήδη σε ύφεση. Μία ημέρα αργότερα, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν , ο οποίος αρέσκεται στο να γίνεται μάντης κακών, τώρα που δεν έχει επίσημο πόστο, τόνιζε ότι υπάρχουν περισσότερο από 50% πιθανότητες για την αμερικανική ύφεση.
Είτε η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση από τεχνικής πλευράς (δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης), είτε κοντεύει τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα αλλά και η πραγματικότητα που βιώνουν οι Αμερικανοί δεν αλλάζει.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι αναιμική, ο δείκτης της ανεργίας έχει εκτοξευτεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες και το κόστος τροφίμων και ενέργειας καταγράφει συνεχές ράλι. Μάλιστα, για πρώτη στην αμερικανική ιστορία η ακριβή βενζίνη αποτρέπει πλέον τον μέσο Αμερικανικό από την μεγάλη του αγάπη: τα οδικά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή των αυτοκινητόδρομων το Μάρτιο οι Αμερικανοί ταξίδεψαν κατά 11 δισ. μίλια λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.
Η «τεχνική αλήθεια» για την ανάπτυξη θα γίνει γνωστή εκ των υστέρων, όπως γίνεται συνήθως, όταν η National Bureau of Economic Research δώσει τη σχετική ετυμηγορία της.
Αβεβαιότητα
Επομένως, το βασικό ερώτημα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επενδυτές δεν είναι αν υπάρχει ή θα υπάρξει ύφεση, αλλά το πόσο θα διαρκέσει.
Ο Μπάφετ και ο Γκρίνσπαν έχουν διαφορετική άποψη πάνω σε αυτό.
Ο Μπάφετ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι η ύφεση θα είναι « βαθύτερη και μακρύτερο από όσο κάποιοι πιστεύουν» ενώ ο Γκρίνσπαν μιλώντας στους FT εκτιμά ότι «η πιθανότητα σοβαρής ύφεσης έχει μειωθεί σημαντικά».
Πως γίνεται λοιπόν, αυτοί οι οικονομικοί θρύλοι να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει ο Ραούλ Λα Μόνικα στο περιοδικό Money, οι καιροί είναι εξαιρετικά αβέβαια σε ότι αφορά την οικονομία, προσθέτοντας ότι ακόμα και η Fef φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Αφενός, η πιστωτική κρίση που παρέλυσε τους χρηματοοικονομικούς από το περασμένο έτος εμφανίζει ενδείξεις εκτόνωσης.
Η Wall Street φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε καλά σε αυτή την εξέλιξη: ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 7%. Και η Fed φαίνεται ότι θεωρεί πως τα χειρότερα πέρασαν για την Wall Street και μάλλον δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.
Φαύλος κύκλος
Αυτά θα έπρεπε να είναι καλά νέα για τους επενδυτές, επισημαίνει ο Λα Μόνικα.
Ο επικεφαλής της Harris Private Bank σε σημείωμά τους προς του επενδυτές υπογραμμίζει ότι από το 1984, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά μέσο όρο 21,5% στους δώδεκα μήνες που ακολούθησαν κάθε κύκλο μείωσης των επιτοκίων της FED: «Η ιστορία δείχνει ότι ο S&P 500 καταγράφει μεγάλα κέρδη όταν η Fed τελειώνει με τα επιτόκια» τόνισε.
Στην παρούσα φάση βέβαια η Fed εκφράζει ολοένα και περισσότερους φόβους για τις πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης οι διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων έχουν αποδυναμώσει το δολάριο, εξέλιξη η οποία σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές ευθύνεται για την έκρηξη στις τιμές των εμπορευμάτων. Τη άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ . Ο κ. Φίσερ στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, εξέφρασε ανησυχία «ότι η μείωση των επιτοκίων ασκεί πιέσεις στο δολάριο, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των εμπορευμάτων και των εισαγωγών, μειώνοντας τις πραγματικές δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τελικά επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας».
Ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα πάντως προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2008, εκτιμώντας χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό και ανεργία από ό,τι αρχικώς.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9502&pubid=2009147
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment