28.5.08

Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Φαίνεται να τελείωσε το ράλι που ξεκίνησε από την πώληση της Bear Stearns, τον Μάρτιο.
Ενώ πυροδοτήθηκε με την ανακούφιση πως καμιά άλλη τράπεζα δεν επρόκειτο να ακολουθήσει την Bear Stearns στην άβυσσο, το ράλι κέρδισε στη συνέχεια δυναμική, χάρη σε ευρύτερους παράγοντες, όπως την αισιοδοξία για την κερδοφορία των εταιρειών και την οικονομία.
Ο δείκτης S&P 500 ανέκαμψε 14,6% από το ναδίρ του την περίοδο των προβλημάτων της Bear Stearns. Τώρα έχει πέσει 4,7% από αυτό το σημείο. Ο χρηματοοικονομικός τομέας της S&P είχε και αυτός ανακάμψει κατά 24,6%, αλλά τώρα έχει υποχωρήσει κατά 12,8% από την πρόσφατη εκτίναξή του.
Τι επηρέασε αρνητικά αυτήν την αισιοδοξία; Αμεση σχέση έχει ο αμερικανικός τομέας ακινήτων, που δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη πως έπιασε πάτο. Αλλά αυτό που ανέτρεψε αυτήν την αισιοδοξία είναι πάνω απ όλα το ακριβό πετρέλαιο.
Επαναφέρει στην επιφάνεια την πιθανότητα του «στασιμοπληθωρισμού», με το να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να ενισχύει τον πληθωρισμό. Επίσης επαναφέρει το τοξικό σενάριο για τα χρηματιστήρια, πως η Fed ενδεχομένως να έκανε λάθος και τα επιτόκια θα αυξηθούν πάλι σύντομα.
Σε όσους αρέσουν τα γραφήματα, ενδεχομένως να επιδιώξουν να συγκρίνουν την πορεία του S&P από τότε που εκτινάχθηκε στα ύψη τον Οκτώβριο, με τον τρόπο που «αντέδρασε» το 1973 και το 1974, όταν (όπως τώρα) το ακριβό πετρέλαιο συνδυαζόταν με φόβους για στασιμοπληθωρισμό.
Μέχρι στιγμής, οι μετοχές «κινήθηκαν» όπως έγινε το 1973. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς το 1973-1974 αποδείχθηκε μια κακή αγορά αρκούδων, με πτώση της τάξεως του 50%.
Ο τρόπος να βγάλει κανείς χρήμα ήταν στο πετρέλαιο και στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, χάρη στα εμπορεύματα, κυρίως σε αυτές της Βραζιλίας.
Από τη μια πλευρά, επρόκειτο για στρατηγική που στηριζόταν στην αρχή της αποσύνδεσης των οικονομιών- την άνοδο των αναδυόμενων αγορών ως εναλλακτικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τώρα έχει μορφοποιηθεί σε μια στρατηγική hedging έναντι του στασιμοπληθωρισμού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=9502&pubid=1989107

No comments: