15.5.08

Fed: Τα "στοιχήματα" για αύξηση των επιτοκίων και οι προεδρικές εκλογές

Ιστορικά η Fed δεν επιδεικνύει κινητικότητα σε προεκλογικές περιόδους. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων έως τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει ο Ραούλ Λα Μόνικα, του CNN Money υπάρχει η αίσθηση ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης έχουν περάσει. Και πως παρά την πληθωριστική «ανάσα» του Απριλίου, ο τιμάριθμος εξακολουθεί να αποτελεί τη νούμερο «1» ανησυχία για τους Αμερικανούς.
Επομένως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει το κόστος του χρήματος προκειμένου να εκτονώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, και όλα αυτά πριν από το τέλος του έτους μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι ο Τζ. Μπους, ο πρεσβύτερος, θα είχε κερδίσει τις εκλογές του 1992 αν ο τότε διοικητής της Fed Αλαν Γκρίνσπαν είχε προχωρήσει σε πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τα futures στο Chicago Board of Trade, οι επενδυτές βλέπουν πλέον πιθανότητα 56% για αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9490&pubid=1865150

No comments: