29.5.08

"Δεκάλογος" κατά της ακρίβειας

Μέτρα που επαναφέρουν το καθεστώς που κυριάρχησε στην αγορά τις δεκαετίες '60 και '70 επαναφέρει σε ισχύ η κυβέρνηση

Με ένα νέο «δεκάλογο» κατά της ακρίβειας και, κυρίως, κατά της λαϊκής δυσφορίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να κερδίσει τις χαμένες εντυπώσεις.
Το «πακέτο» των μέτρων, που ανακοινώνεται σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναδίδει έντονο άρωμα «περασμένων εποχών», τότε που οι κυβερνώντες με το «κλειδί» της διατίμησης διατείνονταν ότι έκλειναν απ έξω τους κερδοσκόπους.
Παρ όλα αυτά, όμως, για πάνω από δύο δεκαετίες, όταν η διατίμηση είχε γίνει στοιχείο της καθημερινότητάς, ο πληθωρισμός επέμενε να τρέχει με διψήφια ποσοστά.
ΑδυναμίαΤο «πακέτο» που θα ανακοινώσει σήμερα ο Χρ. Φώλιας περιλαμβάνει δέκα μέτρα, τα οποία στην πλειονότητά τους έρχονται ως «φυσική συνέχεια» της διατίμησης στα λάδια που επιβλήθηκε πριν από μία εβδομάδα.
Στην ουσία προδίδουν την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά, την αγωνία της να επανακτήσει το χαμένο έδαφος σε επικοινωνιακό επίπεδο και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας στη ρίζα του.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τα μέτρα ως «ατελέσφορα», «αμφιβόλου αποτελεσματικότητας» και «αναχρονιστικά», καθώς στοχεύουν- εκτός από τις εντυπώσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο- στην τιθάσευση της ακρίβειας με κατασταλτικές μεθόδους και όχι με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την εξυγίανση των δομών της αγοράς.
Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύονται, εκτός από τη διατίμηση, οι «μαύρες λίστες» και τα πρόστιμα.
Επίσης, θεσμοθετείται η υποχρεωτική κοινοποίηση των κοστολογικών και τιμολογιακών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που θεωρούνται απόρρητα και αποτελούν βασικά όπλα των επιχειρήσεων στη «μάχη του ανταγωνισμού».
Ετσι, ενώ αμφισβητείται έντονα η αποτελεσματικότητά τους, από την άλλη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά.
Ομως, στο απυρόβλητο αφήνονται για άλλη μια φορά τα εμπόδια που απαγορεύουν την είσοδο νέων παικτών στις αγορές (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, φορτηγά αυτοκίνητα και βυτιοφόρα), ενώ η ενίσχυση του ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους παραμένει και πάλι στα χαρτιά και στο επίπεδο των διακηρύξεων.
Επίσης, ουδεμία κουβέντα δέχεται η κυβέρνηση για την ανάγκη ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα είτε μέσω των μισθολογικών αυξήσεων είτε με τη μείωση των φόρων (ιδίως των έμμεσων στα είδη που πλήττονται από την ακρίβεια, όπως είναι τα καύσιμα και τα τρόφιμα).
Τιμολόγια ΔΕΚΟΜείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων και των καυσίμων, μείωση του ΦΑΠ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και αυστηροποίηση των ποινών για τους κερδοσκόπους ζήτησε χθες η ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης οι μισθοί είναι στη διατίμηση και η ακρίβεια καλπάζει.
Τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμεραΚαθιέρωση δίγραμμης επιταγής για τις συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και χονδρεμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών.
Γνωστοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης όλων των συμφωνιών που συνάπτει η βιομηχανία με το λιανεμπόριο.
Αναγραφή επί των τιμολογίων όλων των εκπτώσεων που χορηγεί η βιομηχανία και οι χονδρέμποροι προς το λιανεμπόριο.
Τήρηση Μητρώου Παραγωγών νωπών γεωργικών προϊόντων
Αναγραφή των τιμών στα τριπλότυπα για τη διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών.
Θέσπιση του Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Αγορανομικού Κώδικα (θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Ιούνιο).
«Μαύρη λίστα» για τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.
Γνωστοποίηση τιμών που ισχύουν σε άλλες χώρες από τις αλυσίδες- μέλη πολυεθνικών ομίλων.
Επαναφορά των ελέγχων για το υπερβολικό κέρδος (θα γίνει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση των προστίμων του Αγορανομικού Κώδικα).
Καθιέρωση της υποχρεωτικής αναγραφής των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της διαφορετικής τιμολόγησης στις ταμειακές μηχανές.
Vivartia: Μείωση τιμών κατά 3% στο φρέσκο γάλαΜε μια εντυπωσιακή -αλλά και ουσίας- κίνηση, η Vivartia ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να μειώσει την τιμή του Φρέσκου Γάλακτος ΔΕΛΤΑ (παστεριωμένο γάλα) κατά 3%. Η επιχείρηση, που είναι θυγατρική της MIG, στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς μια γαλακτοβιομηχανία ανακοινώνει μείωση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος» και δηλώνει ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά τη μείωση της τιμής πρώτης ύλης που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην τιμή καταναλωτή η μείωση 3% μεταφράζεται σε 4-5 λεπτά ανά λίτρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Vivartia στην ελληνική αγορά φρέσκου γάλακτος ξεπερνά το 37%, ενώ στο σύνολο της αγοράς γάλακτος φθάνει το 27,2%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=2025101

No comments: