To θέμα είχε τεθεί και στο παρελθόν, αλλά η απάντηση και τότε, όπως και τώρα, είναι ξεκάθαρη: Την ευθύνη για την άσκηση της επιτοκιακής πολιτικής δεν την έχουν οι πρόεδροι των δικαστηρίων, ούτε οι διοικητές αρχές, αλλά οι τραπεζίτες και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
Με τον -κατηγορηματικό -τρόπο αυτό απαντά η πλευρά των τραπεζιτών στη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή την νομοθετική παρέμβαση που προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, με την οποία θα ορίζεται πλαφόν στο ύψος που θα έχει το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.
Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι πρόθεση του ειδικού γραμματέα είναι να εισάγει στις κάρτες το επιτόκιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις εξωτραπεζικές συναλλαγές και το οποίο κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 10%. Από τις ίδιες πηγές, επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν είχε υπάρξει και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, με βάση την οποία η μη υιοθέτηση του είχε μπει στη λίστα των καταχρηστικών όρων που είχε θεσπιστεί και είχε ζητηθεί από τις τράπεζες να εφαρμοσθεί. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ, καθώς από την πλευρά των τραπεζών είχε αντιταχθεί γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών της ΕΕΤ, με βάση την οποία μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν σύννομη με το δίκαιο. Το ζήτημα πάντως επανέρχεται τώρα και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση, γεγονός το οποίο αναμένεται να φέρει την πλευρά των τραπεζών σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.
Το γεγονός, πάντως, ότι μέσω του μέτρου επιχειρείται η καθιέρωση πλαφόν αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι το βασικό υπερασπιστικό όπλο που αναμένεται να χρησιμοποιήσει στη "μάχη" που μόλις τώρα ξεκινάει το στρατόπεδο των τραπεζιτών.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/330360/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment