28.5.08

Τι είπε ο Α. Βγενόπουλος στη Βουλή για ΟΤΕ

Ζήτημα μη διασφάλισης των δικαιωμάτων της μειοψηφίας των μετόχων του ΟΤΕ από τη συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom έθεσαν τόσο ο κ. Α. Βγενόπουλος όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο επικεφαλής της MIG στην αρχική του τοποθέτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, αποκάλυψε πως υπήρχε όρος στη συμφωνία του επενδυτικού ομίλου με την Deutsche Telekom που ανέφερε ότι σε περίπτωση διενέργειας δημόσιας πρότασης να μην δινόταν για διάστημα έξι μηνών τίμημα υψηλότερο των 26 ευρώ που έκλεισε η μεταξύ τους συμφωνία. Ωστόσο, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως στο τέλος Απριλίου ο σύμβουλος της D.T., Goldman Sachs, ζήτησε να αποσυρθεί ο όρος, καθώς ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακος όμιλος έπειτα από συνεννόηση με το ελληνικό δημόσιο συμφώνησε να αγοράσει ποσοστό 3% του Οργανισμού σε υψηλότερη τιμή, ζητώντας παράλληλα παράταση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε η MIG στον ΟΤΕ. Τότε, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι δεν θα υπάρξει δημόσια πρόταση, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των μικρομετόχων.
Αποκάλυψε επίσης πως το αίτημα της D.T. έγινε δεκτό, ωστόσο ζήτησε και πέτυχε να καταβληθεί τόκος στη MIG για κάθε ημέρα παράτασης ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ, αναφέροντας ότι εισπράχθηκε επιπλέον ποσό 3,7 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διακανονισμού.
Ο κ. Βγενόπουλος δέχθηκε τα ερωτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι διατύπωσαν ανάλογα ζητήματα μη προστασίας των δικαιωμάτων μειοψηφίας του ΟΤΕ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την πώληση του ΟΤΕ ως «colpo grosso» που είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έθεσαν σειρά ερωτημάτων στον κ. Βγενόπουλο αναφορικά με τις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε ο όμιλος της MIG, των επενδύσεων που πραγματοποίησε στη Vivartia και κυρίως των αιτιών που οδήγησαν στην επένδυση στον ΟΤΕ και στο κατά πόσο υπήρξε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε ότι η τελευταία συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη έγινε στις 27/11 και έκτοτε «ουδεμία επαφή υπήρξε». Μετά από αυτή την ημερομηνία η μόνη επαφή που υπήρξε, όπως ανέφερε, ήταν με τους εκπροσώπους της Deutsche Telekom, Goldman Sachs. Ο επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους πως η MIG δεν σκόπευε να αγοράσει ποσοστό άνω του 20% στον ΟΤΕ και το μόνο της αίτημα ήταν η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, αφού σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση μας εμπόδισε να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας», η μόνη λύση ήταν η αποεπένδυση από τον ΟΤΕ, όπως ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΝ για το ποιος έχει κερδίσει από αυτή την ιστορία ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως σαφέστατα κερδισμένη είναι η MIG. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι πέραν από το επικοινωνιακό της κέρδος τα κέρδη που εισέπραξε ανέρχονται μετά από φόρους σε 140 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι υψηλό σε σχέση με τον τεράστιο κίνδυνο της επένδυσης που πραγματοποίησε ο όμιλος ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι εξελίξεις θα δείξουν αν η Deutsche Telekom και το ελληνικό δημόσιο θα βγουν κερδισμένοι από την εν λόγω συμφωνία. Επανερχόμενος στο ζήτημα της δημόσιας πρότασης τόνισε πως η MIG σε κάθε περίπτωση θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση σεβόμενη τα δικαιώματα όλων των μετόχων ου ΟΤΕ από τη στιγμή που λειτουργεί σε μια οργανωμένη αγορά και σέβεται τους κανόνες της. «Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ρίξουμε τους υπόλοιπους μετόχους του ΟΤΕ, προχωρώντας σε μια συμφωνία για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού του Οργανισμού, αποκλείοντας τους υπόλοιπους μετόχους, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κακή πρακτική και εκτός από τις επιπτώσεις στη μετοχή του Οργανισμού που ήδη είναι εμφανείς θα κατακρημνιζόταν και η τιμή της δικής μας μετοχής» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης πως έστω και την τελευταία στιγμή η D.Τ. πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για να αντιστρέψει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία της με το ελληνικό δημόσιο, αναφέροντας ότι το κλίμα μεταξύ των ξένων θεσμικών επενδυτών είναι αρνητικό, η συμφωνία αποδοκιμάζεται και τα θεσμικά κεφάλαια αποχωρούν από τον ΟΤΕ.
Κατά τη συνέχεια της διαδικασίας ο κ. Βγενόπουλος ερωτήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμφωνία δημοσίου – D.T. και για τους λόγους που οδήγησαν το γερμανικό όμιλο να επενδύσει στον ΟΤΕ. Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της MIG τόνισε πως ο ΟΤΕ είναι μια επιχείρηση με σημαντική παρουσία σε μια περιοχή με πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Όμως, αυτό από μόνο του δεν φτάνει, χρειάζεται ικανό management και να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδιωτικής επιχείρησης, όπως ανέφερε. «Είναι λογικό η D.T. να θέλει τον ΟΤΕ όπως κι εγώ ως MIG επιχείρησα το ίδιο. Θα ήθελα να είχα πετύχει την ίδια συμφωνία με την D.T. και να αποκτούσα το management του ΟΤΕ ακόμη και συμφωνώντας να αγοράσω στα 28 ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην κατάθεση αγωγών κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο οποιοσδήποτε για αέρα και απάτη χωρίς αντίδραση.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα συνεχιστεί και άλλη μέρα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη να καλείται ενώπιον των βουλευτών. Πως σχολιάζουν ΥΠΟΙΚ και ΥΜΕ
«Από τη σημερινή συζήτηση στην Βουλή αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης για την εξεύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ» τόνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Μεταφορών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Α. Βγενόπουλου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ΟΤΕ. «Η στάση του κ. Βγενόπουλου και η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι όσα είχαν υποστηριχθεί για δήθεν συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και MIG ήταν απολύτως αβάσιμα» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι και εξηγούν:«Οι προσανατολισμοί του δημοσίου και της MIG ως μετόχων του ΟΤΕ ήταν τελείως διαφορετικοί. Αυτό κατέστη σαφές από τον ίδιο τον κ. Βγενόπουλο, ο οποίος δεν ήθελε να συνεργαστεί με το δημόσιο με τους όρους που του έθετε η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε το ελληνικό δημόσιο θεωρούσε τις επιδιώξεις του για τον ΟΤΕ ασύμβατες με το μέλλον του οργανισμού και των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση πηγάζει από το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι του για τον ΟΤΕ, λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης».
http://www.capital.gr/news.asp?Details=510769

No comments: