15.5.08

ΗΠΑ: Η άλλη όψη των "καλών" στοιχείων του πληθωρισμού

Μπορεί τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Απριλίου να επέτρεψαν χαμόγελα και να έδωσαν ώθηση στις αγορές, ωστόσο μια επιμέρους ανάγνωση στα επιμέρους στοιχεία δεν μπορεί παρά να δημιουργεί προβληματισμό.
Κι αυτό γιατί τα βασικά είδη διατροφής τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2% ποσοστό χαμηλότερο από το 0,3% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές της Wall Street.
Σε ετήσια βάση η αύξηση έφθασε στο 3,9%.
Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,9% τον Απρίλιο , καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίών 18 ετών.
Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών ήταν κατά 2% ακριβότερες τον Απρίλιο, και του ψωμιού κατά 1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους η αύξηση στα αρτοσκευάσματα ξεπερνά το 14%.
Ο δείκτης των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,5% και σε μηνιαία κατά 1,2%.
«Οι υψηλές τιμές των τροφίμων αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη και ωθούν τους καταναλωτές στον περιορισμό των δαπανών τους» σχολιάζει ο αναλυτής της Wachovia, Μαρκ Βίτνερ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9490&pubid=1863166

No comments: