16.5.08

Τα ψυγεία δεν αποδίδουν πλέον αρκετά στην G.E.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία οικιακών συσκευών της Αμερικής, η General Electric, βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή ή εταίρου για την από κοινού ανάληψη της μονάδας παραγωγής ψυγείων και πλυντηρίων, που την έκανε διάσημη στα αμερικανικά νοικοκυριά για περισσότερο από έναν αιώνα.
Η εν λόγω βιομηχανία έχει προσλάβει συμβούλους της Goldman Sachs που εξετάζουν διάφορες δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και την πώληση της διάσημης μονάδας έναντι ποσού κυμαινόμενου από πέντε ώς οκτώ δισ. δολάρια, ενώ πρόκειται να αναλάβουν τη σχετική δημοπρασία για τη μονάδα οικιακών συσκευών.
Την είδηση ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street, που επικαλείται ανώνυμες πηγές της εταιρείες. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η G.E. έχει αποφύγει να σχολιάσει τις φήμες που διέρρευσαν αλλά αναλυτές του κλάδου σπεύδουν ήδη να χαρακτηρίσουν θετική μια ενδεχόμενη πώληση της μονάδας ψυγείων και πλυντηρίων, καθώς η πορεία της δεν κρίνεται ικανοποιητική για να βοηθήσει τον όμιλο να φθάσει τον στόχο για ετήσια αύξηση κερδών 10%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της μονάδας οικιακών συσκευών έφθασαν στα 7,2 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 4,1% του συνόλου για το 2007. Η κίνηση μιας εκποίησής της, άλλωστε, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου της G.E., Τζέφρι Ιμελτ, που το περασμένο τρίμηνο εξέπληξε τους επενδυτές όταν παρουσίασε μείωση κερδών. Εκτοτε προσανατολίζεται προς την αναδιάρθρωση του ομίλου. Οι τιμές ορισμένων από τις οικιακές συσκευές της G.E. δεν έχουν αυξηθεί για περισσότερο από μισόν αιώνα. Ενδεικτικές είναι οι τιμές των ψυγείων που το 1953 κυμαίνονταν γύρω στα 500 δολάρια και σήμερα βρίσκονται μόλις στα 519.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος η G.E. εκποίησε τη μονάδα πλαστικών της έναντι 11,6 δισ. δολαρίων. Ο κ. Ιμελτ, άλλωστε, που απέφυγε να σχολιάσει τις φήμες, έχει αρκεσθεί να τονίσει πως ο όμιλος της G.E. έχει ήδη εκποιήσει κάποιες επιχειρήσεις της αξίας από 50 ώς 60 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της «πλέον ελκυστικής αλλαγής χαρτοφυλακίου στην ιστορία της εταιρείας», όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε. Σημειωτέον ότι ο κ. Ιμελτ έχει απορρίψει προτάσεις για εκποίηση της μονάδας NBC–Universal της G.E. Η μετοχή της G.E., πάντως, σημείωσε άνοδο στα 32,73 δολάρια στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, από τα 32,51 στα οποία είχε κλείσει την προηγούμενη ημέρα στην αγορά της Νέας Υόρκης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_16/05/2008_270033

No comments: