ΠΡΟΤΟΥ η αγωνία για την αγορά στέγης, το ενυπόθηκο χρέος και τις πιστωτικές αγορές αντικατασταθεί από την έντονη ανησυχία για τη ραγδαία άνοδο των τιμών πετρελαίου, καλό θα ήταν να ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν.
Αναμφισβήτητα, οι ΗΠΑ γνώρισαν «φούσκα» στην αγορά στέγης και ίσως να βιώνουν και σήμερα, το θέμα όμως είναι να μειωθούν οι πιθανότητες επανάληψής της.
Τρεις είναι οι λέξεις - κλειδιά: οι «σοφοί» της Wall Street, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οίκοι αξιολόγησης.
Οι «σοφοί» της Wall Street εφηύραν χρεόγραφα που υποθετικά προορίζονταν στο να διασπείρουν τον κίνδυνο χωρίς τελικά να το επιτύχουν. Η σημερινή αναστάτωση προκλήθηκε από το ενυπόθηκο χρέος υψηλού ρίσκου το οποίο μοιράστηκε σε πακέτα και πωλήθηκε υπό τη μορφή αυτή στους επενδυτές, με άλλα λόγια ο κίνδυνος μεταφέρθηκε σε ορισμένα αδύναμα «χέρια» που δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν.
Σε ένα μοντέρνο όμως καπιταλιστικό σύστημα, οι ρυθμιστικές αρχές προσφέρουν τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες για τις αγορές και την οικονομία γενικότερα. Οι ρυθμιστές όμως απέτυχαν. Εάν θα έπρεπε να περιορίσουν την καινοτομία στη Wall Street ή να εμποδίσουν περίπλοκες συμφωνίες αυτό είναι άλλο θέμα. Οχι μόνο δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους απλούς καταναλωτές από τα ενυπόθηκα δάνεια στα οποία δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν ή ακόμη και να κατανοήσουν, αλλά παρανόησαν και τους κινδύνους που ανέλαβαν οι τράπεζες και απέτυχαν να σταματήσουν εγκαίρως τους πιστωτές από τη χαλάρωση των όρων δανεισμού.
Υπάρχουν όμως και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ειδικά η Moody's και η Standard & Poor's. «Οι οίκοι έδωσαν υψηλές αξιολογήσεις σε περίπλοκα δομημένα προϊόντα ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου στηριζόμενοι σε ανεπαρκή ιστορικά δεδομένα και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτυχημένα μοντέλα», ανακοίνωσε σε πρόσφατη έκθεσή του το Financial Stability Forum, στο οποίο συμμετέχουν ρυθμιστές και κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο. Λάθος όμως έκαναν και οι επενδυτές που βασίστηκαν στις εταιρείες αξιολόγησης - ειδικά τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί. Η λύση λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από μία μικρή «επιστροφή στα βασικά προϊόντα» του τραπεζικού και επενδυτικού τομέα και αυτό θα βοηθούσε στο να αποφευχθεί μία επανάληψη του πανικού του 2008.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/29/1518241.htm
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment