27.2.09

Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός 2008

Πλήρης εκτροχιασμός σημειώθηκε στον προϋπολογισμό του 2008 που έκλεισε με έλλειμμα αυξημένο κατά 32,3% σε σχέση με το 2007, ή περίπου δέκα φορές πάνω σε σχέση με τη μεταβολή 3,1% που προέβλεπε μετά από αρκετές αναθεωρήσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι μεγαλύτερες αστοχίες καταγράφηκαν στο σκέλος των εσόδων όπου αντί να εισπραχθούν 54,140 δισ. ευρώ , όπως ήταν ο τελευταίος στόχος του προϋπολογισμού, εισπράχθηκαν μόλις 51,660 δισ. ευρώ. Η ποσοστιαία αύξηση των εσόδων ήταν σχεδόν στο μισό της προβλεπόμενης, 5,1% αντί για 10,1%.

Στο μέτωπο των δαπανών οι υπερβάσεις ήταν σχετικά μικρότερες, καθώς στο σύνολό τους οι δαπάνες έφτασαν τα 49,715 δισ. ευρώ αντί για 49,156 δισ. ευρώ.

Με αυτές τις επιδόσεις το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 13,911 δισ. ευρώ (στόχος 10,836), επίδοση που αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο και στη «διαπραγμάτευση» με την Κομισιόν για το χρόνο προσαρμογής του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε σήμερα και τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος που δείχνουν εκτίναξή του στα 262 δισ. ευρώ, το 2008.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/468163/Article.aspx

2 comments:

sterk said...

Η χώρα έχει ανέβει στο τρένο της χρεοκοπίας, δεν πιστεύω ότι θα γλυτώσουμε μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ. Η ΕΕ και η Γερμανία δεν είναι ούτε θα γίνουν φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδίως απέναντι σε χώρες που απορρόφησαν τηρουμένων των αναλογιών μεγάλα κοινοτικά κονδύλια και όμως απέτυχαν να προσαρμοστούν.
Κάποιοι βέβαια ελπίζουν ότι οι Γερμανοί θα αναλογιστούν το κόστος που θα έχει για το ευρώ η εξέλιξη του να βρεθεί μια χώρα μέλος υπό τέτοια πίεση. Ίσως θα ήταν ευκολότερο γι αυτούς τότε να επιστρέψουν στο Μάρκο...

geokalp said...

μπορεί να μη το γλιτώσουμε, μπορεί και να μη το χρειαστούμε...
μεταξύ μας, νομίζω ότι έχουμε μια ευκαιρία μέχρι το 2017 να γίνουμε κράτος...
εκτός εάν έχουμε Ε'ΚΠΣ οπότε πάμε καρφί για 2025

είναι πολύ δύσκολο να αφησεις αβοήθητη μια χώρα που γέννησε το πνεύμα, τον ορθό λόγο κλπ.
όλοι τη θέλουν για σύμμαχο και για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία