27.2.09

Ιρλανδία: Μην…πυροβολείτε τους ταμίες τραπεζών

Σε μείζον κοινωνικό ζήτημα έχει εξελιχτεί η τραπεζική κρίση στην Ιρλανδία, καθώς η ένωση τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας (IBOA) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι από τους πολίτες.

Όπως σημειώνει η IBOA (της οποίας είναι μέλη 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι), το κοινό ξεσπά με όχι και τόσο κόσμιους τρόπους καθώς δεν διστάζει να χαστουκίζει ή ακόμη και να φτύνει υπαλλήλους τραπεζών (δείχνοντας ιδιαίτερη... αδυναμία στους ταμίες), αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στην κρίση όσο και στη "γενναιόδωρη" στήριξη που έχει δεχτεί ο κλάδος από την κυβέρνηση.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι ο βασικός στόχος των ανέργων και αρκετά μέλη της IBOΑ σημειώνουν ότι σε κοινωνικές συναναστροφές αποφεύγουν να δηλώσουν πού εργάζονται, φοβούμενα ότι θα καταστούν στόχος φραστικών ή και άλλης μορφής επιθέσεων.

Ο γενικός γραμματέας της ένωσης, κ. Larry Broderick, δηλώνει χαρακτηριστικά: "Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης. Το τελευταίο διάστημα έχουν μετατραπεί σε ζωντανούς στόχους των πολιτών. Τους απειλούν σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ αρκετά από τα μέλη μας δηλώνουν ότι κρύβουν ποια είναι η εργασία τους".

Μάλιστα, τονίζει πως "αρκετά από τα μέλη μας δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι έχουν σταματήσει ακόμη και να βγαίνουν από το σπίτι τους και να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις".

Πολλά σκάνδαλα στον τραπεζικό κλάδο αλλά και η διάσωση τραπεζικών ομίλων από την κυβέρνηση, με παροχή δισ. ευρώ, έχουν προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ιρλανδία. Άλλωστε, το άλλοτε οικονομικό θαύμα της Ευρώπης βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η Κομισιόν έχει εντάξει την ιρλανδική οικονομία σε στενή παρακολούθηση και οι επιχειρήσεις προχωρούν σε πολλές απολύσεις.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/467701/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: