26.2.09

Στήριξη μεν, αλλά όχι με ευρωομόλογο, διαμηνύει η Bundesbank

Σταθερά υπέρ της στοχευμένης βοήθειας σε αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης τάσσεται ο διοικητής της Bundesbank, ωστόσο αποκλείει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου. Ούτε η Γαλλία το σκέφτεται, δηλώνει κυβερνητική πηγή στο Reuters. Η Συνθήκη λέει «όχι», οι πολιτικοί μπορούν να πουν «ναι» σημείωσε ο Χ.Αλμούνια.
Ο επικεφαλής της Bundesbank Αξελ Βέμπερ ήταν ο δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος που απέκλεισε χθες την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου. Ο επικεφαλής του γερμανικού οργανισμού δημοσίου χρέους Καρλ Χάινζ Ντάουμπε προηγήθηκε τονίζοντας ότι «δεν θα συμβεί».
Ο διοικητής της Bundesbank δήλωσε: «Το ευρωομόλογο θα ήταν ακριβώς ο λάθος δρόμος. Η κοινή ευθύνη για τα εθνικά δημοσιονομικά δεν είναι επιθυμητή και δεν θα ήταν σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, τη λεγόμενη 'διάταξη οικονομικής βοήθειας'».
O Βέμπερ σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει καθαρό πως τα κράτη πρέπει να αναλάβουν από μόνα τους τις ευθύνες για τη δημοσιονομική τους πολιτική».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να υπάξει κάποια βοήθεια προς τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό εξαιρετικές συνθήκες και με πολύ αυστηρούς όρους, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ακόμη και αν προχωρήσει η ιδέα του ευρωομολόγου, η ενδιαφερόμενη χώρα θα πρέπει να δεχθεί «γερμανική επιτήρηση».
Παράλληλα, γαλλική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ούτε η Γαλλία βλέπει με θετικό μάτι την έκδοση ευρωομολόγου. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό» τονίζει η γαλλική κυβερνητική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Εξ άλλου, και ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Χ.Αλμούνια τόνισε υπενθύμισε ότι δεν προβλέπεται από την κοινοτική συνθήκη η ανάληψη χρεών ενός κράτους-μέλους από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ούτε η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εξεύρεση λύσεων είναι δυνατή, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, ο κ. Αλμούνια επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και επικαλούμενος τις συνθήκες αναφέρει ότι απαγορεύεται «ρητά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος των κρατών μελών» καθώς και «να δανείζει στα κράτη μέλη με ευνοϊκά επιτόκια ή όρους, ή να εγγυάται κρατικά δάνεια».
Το μόνο παράθυρο που αφήνει ανοικτό ο κ. Αλμούνια είναι η δυνατότητα τα κράτη μέλη να συνάψουν δάνεια με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες δημόσιες επενδύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει, «η ΕΤΕπ μπορεί να παρέχει δάνεια/εγγυήσεις για δημόσιες επενδύσεις που προωθούν ή/και εγγυώνται τα κράτη μέλη. Όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις μέσω της ΕΤΕπ».
Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποκρυστάλωση των θέσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: