26.2.09

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών ζητά ο Ομπάμα

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία της Wall Street ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές χρειάζονται για να αποτραπεί η επανάληψη μίας οικονομικής κρίσης.
Ο Ομπάμα απευθυνόμενος σε βουλευτές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο είπε ότι η «οδυνηρή εμπειρία» αποδεικνύει ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες πρέπει να εκσυγχρονισθούν.
«Εάν για άλλη μία φορά καθοδηγήσουμε το αόρατο χέρι της αγοράς με βάση μία αρχή, οι αγορές θα ανακάμψουν, η οικονομία μας θα αναπτυχθεί και η Αμερική θα ηγηθεί για άλλη μία φορά του κόσμου στο νέο αιώνα, όπως έκανε και στον προηγούμενο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ειδικοί σε χρηματοπιστωτικά θέματα συμφωνούν ως προς την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κανόνων που διέπουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι εφόσον αναληφθούν πρωτοβουλίες σε μία περίοδο κρίσης για την αγορά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να περιπλακεί η κατάσταση.
Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Ομπάμα, η Γουόλ Στριτ υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε νέες θέσεις με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς.
«Δεν μπορούμε άλλο να έχουμε αγορές του 21ου αιώνα με ρυθμιστικούς κανόνες του 20ου αιώνα», δήλωσε ο Ομπάμα. «Οι ισχυρές αγορές απαιτούν σαφείς κανόνες, όχι για να παρεμποδίζονται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά για να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι επενδυτές και τελικά να ισχυροποιηθούν αυτοί οι οργανισμοί», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στόχος του αμερικανικού Κογκρέσου είναι έως τις 2 Απριλίου να έχει παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα να έχει μια καινούρια πρόταση στα χέρια του στην επικείμενη σύνοδο του G20.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/26/1634465.htm

Αλλαγές στη λειτουργία της Γουόλ Στριτ εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία της Γουόλ Στριτ εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές χρειάζονται για να αποτραπεί η επανάληψη μίας οικονομικής κρίσης. «Δεν μπορούμε να έχουμε αγορές του 21ου αιώνα με ρυθμιστικούς κανόνες του 20ου αιώνα» τόνισε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος σε βουλευτές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο, είπε ότι η «οδυνηρή εμπειρία» αποδεικνύει ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες πρέπει να εκσυγχρονισθούν.«Δεν μπορούμε άλλο να έχουμε αγορές του 21ου αιώνα με ρυθμιστικούς κανόνες του 20ου αιώνα» επισήμανε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Οι ισχυρές αγορές απαιτούν σαφείς κανόνες, όχι για να παρεμποδίζονται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά για να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι επενδυτές και τελικά να ισχυροποιηθούν αυτοί οι οργανισμοί».
Στόχος του αμερικανικού Κογκρέσου είναι έως τις 2 Απριλίου να έχει παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα να έχει μια καινούρια πρόταση στα χέρια του στην επικείμενη σύνοδο του G20. Οι ειδικοί σε χρηματοπιστωτικά θέματα συμφωνούν ως προς την ανάγκη εκσυγχρονισμού των κανόνων που διέπουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι εφόσον αναληφθούν πρωτοβουλίες σε μία περίοδο κρίσης για την αγορά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να περιπλακεί η κατάσταση.Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Ομπάμα, η Γουόλ Στριτ υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε νέες θέσεις με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

No comments: