26.2.09

Δυνατότητα νέου πακέτου στήριξης των τραπεζών στον προϋπολογισμό του Ομπάμα

Πρόβλεψη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ύψους 250 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2010 που παρουσιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη ώστε να ζητηθεί από το Κογκρέσο η έγκριση για περισσότερα χρήματα στήριξης των τραπεζών, τα οποία αν προστεθούν στα 700 δισ. που δόθηκαν πέρυσι φθάνουν σε σύνολο τα 950 δισ. δολάρια.
Ο υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιθνερ είχε ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου μεικτού χαρακτήρα -ιδιωτικού και δημόσιου- για την ανάληψη τοξικών περιουσιακών στοιχείων ύψους έως και 1 τρισ. δολαρίων.
Την Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πρόθυμο να βοηθήσει τις είκοσι μεγαλύτερες τράπεζες με τα απαραίτητα κεφάλαια (δεν αναφέρθηκε σε κάποιο όριο) ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Οι τράπεζες θα έχουν έξι μήνες στη διάθεσή τους να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια ή να στραφούν στην κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Γκάιθνερ δεν είναι πάντως κατηγορηματικός ότι θα τελικά θα ζητήσει από το Κογκρέσο τα επιπλέον χρήματα, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για αυτό το ζήτημα.
Έλλειμμα
Ο Ομπάμα προβλέπει έλλειμμα 1,75 τρισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2009 (λήγει τον Οκτώβριο), ή 12,3% του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και δραματικά αυξημένο από 455 δισεκατομμύρια του 2008.
Ακόμα και χωρίς το πακέτο αναζωογόνησης της οικονομίας των 787 δισεκατομμυρίων, ο Ομπάμα «κληρονόμησε» έλλειμμα 1 τρισεκατομμυρίου και θέτει στόχο να το ρίξει τα 533 δισεκατομμύρια, ή 3% του ΑΕΠ έως το 2013.
Φόροι
Η αύξηση των εσόδων, με φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών, περιλαμβάνεται στα πλάνα του Ομπάμα για τη μείωση του ελλείμματος.
Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν έως το τέλος της θητείας του κατά 3% του ΑΕΠ, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα στο 39% από το 35% σήμερα.
Το σχέδιο προβλέπει μέτρα για πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και να επιτραπεί κάποιες από τις φοροελαφρύνσεις του Τζορτζ Μπους να λήξουν στον προγραμματισμένο χρόνο τους, για όσους κερδίσουν περισσότερα από 250.000 δολάρια το χρόνο.
Δαπάνες
Ο Ομπάμα προβλέπει περικοπές δαπανών από το 26% του ΑΕΠ στο 22% μέχρι το 2013. Η εξοικονόμηση θα γίνει με τον περιορισμό σε σπατάλες που γίνονται στον πόλεμο του Ιράκ και στη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων κυβερνητικών προγραμμάτων.
Ιράκ και Αφγανιστάν
Το επιτελείο του Ομπάμα υπολογίζει ότι το κόστος των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια εφέτος και προϋπολογίζει ότι θα πέσει στα 130 δισεκατομμύρια το 2010. Από εκεί και πέρα, όμως, δηλαδή από το 2011, το κόστος των δύο πολέμων αναμένεται να περιοριστεί δραστικά, στα 50 δισεκατομμύρια.
Υγεία
Ο προϋπολογισμός του Ομπάμα περιλαμβάνει ένα δεκαετές αποθεματικό 634 δισεκατομμυρίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που έχει εξαγγείλει. Το μισό από αυτό το αποθεματικό θα χρηματοδοτηθεί από νέες πηγές εσόδων και το υπόλοιπο από οικονομίες στο ήδη υπάρχον σύστημα.
Το αποθεματικό αυτό θα καλύψει μόνο εν μέρει τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος. Θα παρομοιαζόταν με ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κλιματική αλλαγή
Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το 2012 και για αρκετά χρόνια, από την εγκαθίδρυση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων.
Στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου, με το να δοθεί στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να αγοράζουν τη δυνατότητα να μολύνουν.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: