24.2.09

Δυσοίωνες εκτιμήσεις Μπερνάνκι για την έξοδο από την κρίση

Σημαντική προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία αν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ύφεση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ ίσως να μην τελειώσει το τρέχον έτος, απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι.

«Αν τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, το Κογκρέσο και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα είναι επιτυχημένα ως προς την αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας -και μόνο σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τη γνώμη μου- υπάρχει μια λογική προοπτική ότι η ύφεση θα τελειώσει το 2009 και ότι το 2010 θα είναι έτος ανάκαμψης», αναφέρει ο Μπερνάνκι στην κατάθεσή του που έχει προετοιμαστεί για να διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Επιπλέον, ο Μπερνάνκι προειδοποίησε πως ένας άλλος κίνδυνος για την προοπτική αυτή είναι και η παγκόσμια φύση της οικονομικής επιβράδυνσης, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και να πλήξει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αναμένεται τώρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στη «λελογισμένη προοπτική», να υπάρχει μία ημερομηνία λήξης στην ύφεση που διέρχεται η ομοσπονδιακή οικονομία μέσα στα χρονικά όρια του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι ο Μπερνάνκι δίνει αυτήν την κατάθεση σε εξαμηνιαία βάση.

Οι αναλυτές σημειώνουν την επιφυλακτικότητα, η οποία διέκρινε όλη την κατάθεση του υψηλά ιστάμενα τραπεζικού αξιωματούχου, όσον αφορά τον ακριβή χρόνο της εξόδου της αμερικανικής οικονομίας από την παρούσα φάση της ύφεσης.

«Σπουδαίο θα είναι να στηρίξει το κράτος το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με δράση έντονη μάλιστα, ώστε να σταλεί μήνυμα σταθεροποίησης στους οικονομικοπιστωτικούς θεσμούς και στις αγορές», υπογράμμισε ο Μπεν Μπερνάνκι, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει «να υπάρξει συνεργασία Κογκρέσου, Fed και κυβέρνησης (...), προκειμένου να λειτουργήσει σωστά αυτό το μήνυμα».

Στην ίδια κατάθεσή του ο Μπερνάνκι επεσήμανε ότι «η ύφεση, με την οποία είναι αντιμέτωπη η ομοσπονδιακή μας οικονομία (...) είναι σοβαρή». Επεσήμανε δε πως «δύο με τρία χρόνια θα πάρει η συνολική αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας», μετά από την παρούσα «σοβαρή ύφεση».

«Αναμένω από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως και των αγορών, πολλές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε.

Η κατάθεση Μπερνάνκι έγινε με φόντο τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, βάσει των οποίων φέτος το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα έχει αρνητική ανάπτυξη οπωσδήποτε κατά -0,5% (αρχικά γινόταν λόγος για -1,9%) και ότι το 2010 η ανάκαμψή του μπορεί να γίνει σε ένα ποσοστό +2,5% ή και κάτι καλύτερο.

Ο Μπεν Μπερνάνκι διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Fed, αδυνατούσα να βοηθήσει κι άλλο την οικονομία με τα επιτόκια, τα οποία κατά περίπτωση είναι ακόμη και μηδενικά, «θα εξαντλήσει τους τρόπους που έχει στη διάθεσή της για να βοηθηθούν οικονομία και αγορές», μια υποχρέωση που απορρέει άλλωστε από το ιδρυτικό καταστατικό της του 1914.

«Θα λάβουμε όλα ανεξαιρέτως τα μέτρα, που κρίνουμε επιτυχή και πρόσφορα» για να τερματιστεί αυτή η ύφεση, διαβεβαίωσε ο ίδιος τους γερουσιαστές.

Στην ύφεση της αμερικανικής οικονομίας συμβάλλει προς το παρόν η κάμψη των εξαγωγών, παρά τις ευνοϊκές και ανταγωνιστικές ισοτιμίες του αμερικανικού δολαρίου, σημειώνουν οι αναλυτές.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/464879/Article.aspx

No comments: