23.2.09

FT: Η εθνικοποίηση δεν είναι πλέον απίθανο σενάριο

Η εθνικοποίηση, μια ιδέα που παραδοσιακά αντιμετωπιζόταν στις ΗΠΑ ως μία αφροσύνη των σοσιαλιστών Ευρωπαίων, κερδίζει ταχύτατα έδαφος στις τάξεις των διαμορφωτών της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Ακόμη πιο παράδοξο δε είναι το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που κάνουν σήμερα λόγο για έλεγχο των τραπεζών από τις ομοσπονδιακές αρχές είναι Ρεπουμπλικάνοι. «Εάν κανείς υποβάλει τις σημαντικότερες τράπεζές μας σε τεστ κοπώσεως, οι περισσότερες δεν θα το αντέξουν», δήλωσε την περασμένη Κυριακή στο δελτίο ειδήσεων του ABC ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας. «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των τραπεζών», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Γουόκερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας, που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά και πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, τονίζει:
«Σε αυτή τη χώρα, η εθνικοποίηση ορισμένων τραπεζών, όχι ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, θα έπρεπε να αποτελεί την έσχατη λύση, όμως δεν πρέπει να φύγει εντελώς από το τραπέζι».
«Σουηδικό μοντέλο»
Αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στο παρελθόν έχει συστηματικά αποφύγει να ενσπείρει πανικό στους πολιτικούς και τις αγορές προωθώντας αυτή την ιδέα, πρόσφατα φαίνεται να έχει μετακινηθεί πιο κοντά σε ό,τι ο ίδιος ονομάζει «σουηδικό μοντέλο». Με αυτό περιγράφεται η διαδικασία που ακολούθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Σουηδία, εθνικοποιώντας τον τραπεζικό της κλάδο και, στη συνέχεια, μεταπωλώντας τις τράπεζες εκείνες που είχαν εκκαθαρίσει τους ισολογισμούς τους.
Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει αντίθετη στις εθνικοποιήσεις.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=12733&pubid=5689305

No comments: