27.2.09

«Σωσίβιο» σε τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης

Συντονισμένο διετές σχέδιο δράσης για αρωγή ύψους έως και 24,5 δισ. ευρώ σε τράπεζες και επιχειρήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση, ανακοίνωσαν σήμερα οι τρεις παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικές και αναπτυξιακές τράπεζες ΕΤΕ, ΕΤΑΑ και Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα ενισχύσει, φέτος και του χρόνου, το χρηματοπιστωτικό τομέα της περιοχής με συνολικό ποσό ύψους έως και 6 δισ. ευρώ φέτος και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) γνωστοποίησε ότι θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις στην κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη. Αμεσα εκταμιεύσιμο είναι ποσό 5,7 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα χορηγήσει δάνεια και θα προσφέρει εγγυήσεις ανάληψης πολιτικού ρίσκου, που συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, σε τράπεζες, προγράμματα υποδομών και χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/27/1635231.htm

No comments: