25.2.09

Ιαπωνία: Μείωση των εξαγωγών, ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Σημαντική μείωση σε ποσοστό 45,7% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι υφέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περιόρισαν τη ζήτηση για ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 952,6 δισ. γιέν [JPY=X] Σχετικά άρθρα (9,9 δισ. δολ.) τα μέγιστα από το 1980, όταν άρχισαν να υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο το υπουργείο Οικονομίας. Η μείωση των εξαγωγών στο εξωτερικό υπερέβη την αντίστοιχη μείωση ρεκόρ 35% των εξαγωγών τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν απροσδόκητα κατά 52,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές στην Ασία και την Ευρώπη επίσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη παρά ποτέ μείωση καθώς η παγκόσμια ύφεση επιδεινώνεται. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να ωθήσει τις εταιρείες και σε άλλες απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο εργοστασίων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομία που συρρικνώθηκε τα μέγιστα σε 34 χρόνια το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν 47,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν 45,1% και οι αντίστοιχες στην Ασία μειώθηκαν σε ποσοστό 46,7%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 31,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το γιέν υποχώρησε στα 96,91 ανά δολάριο στις 12:28 μ.μ. στο Τόκιο από 96,72 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το νόμισμα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του δολαρίου καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας περιορίζει την ελκυστικότητά του.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/25/1633952.htm

No comments: