25.2.09

Με τον άλλο ή τον άλλο τρόπο οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα σπασμένα

Ενδεικτικό ότι ο αριθμός των ανέργων ενδέχεται να υποχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες είναι έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Watson Wyatt σε 245 αμερικανικές εταιρίες και καταδεικνύει ότι ο αριθμός των εταιριών που θα προχωρήσουν σε απολύσεις μειώνεται. Οι εταιρίες εφόσον πλέον δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άλλες απολύσεις, ετοιμάζουν άλλα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους εν μέσω της συνεχιζόμενης ύφεσης. Το σίγουρο φαίνεται πως είναι ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την�κρίση.

Ειδικότερα, το 13% των μεγάλων εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περικοπές από 23% το Δεκέμβριο και 26% τον Οκτώβριο. Περισσότερο από το 50% των εταιριών που συμμετείχαν απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους και 80% των εταιριών έχουν τουλάχιστον 2.000 εργαζομένους. Φυσικά, οι περισσότερες από αυτές (59%) τις εταιρίες έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 11,6 εκατ. Αμερικανοί είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή, ενώ μόνο τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 598.000 νέες αιτήσεις ανεργίας, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 34 ετών.

Το πάγωμα των απολύσεων από την άλλη συνεπάγεται στροφή σε άλλα σκληρά μέτρα: το 56% έχει παγώσει τη διαδικασία νέων προσλήψεων (από 47% το Δεκέμβριο) και το 42% έχει παγώσει τους μισθούς (από 13% το Δεκέμβριο). Όσον αφορά τις εταιρίες που θα προβούν σε αύξηση των μισθών αυτή θα είναι της τάξεως του 1,7% λιγότερο από το μισό από ότι είχε σχεδιαστεί πριν από την ύφεση. Ακόμη, το 61% των εταιριών αναμένει την ύφεση να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2009 και το 51% πρόκειται να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα περικοπής των δαπανών.

«Οι εταιρίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύφεση θα διαρκέσει και δεν μπορούν να αποφύγουν να επηρεαστούν από αυτό», σημειώνει η Watson Wyatt. «Με παραπάνω από τις μισές εταιρίες να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, τώρα στρέφονται σε άλλα μέτρα περικοπής δαπανών».

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=202394

No comments: